"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

25 октомври 2009

Работническа демонстрация и сблъсъци с полицията в Полша

На 23 октомври близо 4000 работници от различни синдикати са излезли на демонстрация в защита на работните места. Около 500 човека се планира да бъдат уволнени от завода Cegielski поради така наречената икономическа криза. Анархисти и членове на анархо-синдиката "Работническа инициатива" също са взели участие в протеста.

Анархистите са скандирали лозунги като "Едно, две, три, четири, спрете тези проклети уволнения", "Уволнен работник, обесен шеф", "Капитализмът не работи! Фабриките под работнически контрол!". Самба група от Познан е свирила ритмите на съпротивата. Транспарант с надпис "Уволнен работник, обесен шеф" е спуснат от една сграда по пътя на демонстрацията.

Когато хората стигнали до сградата на местната управа, лидерите на Солидарност (официалният организатор на протеста) обявили радикална битка в защита на работните места и дори "палеж на управата". Когато анархистите достигнали до сградата се завързал сблъсък с полицията. Тогава някои работници се оттеглили както им наредили техните лидери.

След демонстрацията полицаи на коне обградили анархистите, членовете на "Работническа инициатива" и хора от самия завод Cegielski и започнали да им вземат данните от личните карти. В същото време един активист от "Работническа инициатива" прекъснал интервю на живо по телевизията с един от лидерите на Солидарност и казал "Членове на нашият синдикат са репресирани там, и вие не правите нищо, къде е вашата солидарност !?".

Трима полицаи и един от протестиращите са били ранени и откарани в болницата.






http://rozbrat.org/news-in-english/572-demonstration-in-defence-of-cegielski-s-fired-workers

Няма коментари:

Публикуване на коментар