"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

07 август 2011

Безредици в Северен Лондон

В района "Тотнъм" в Северен Лондон през изминала нощ избухнаха безредици заради убийството на местен жител, застрелян преди няколко дни от полицията.

Две патрулни коли, една сграда и двуетажен автобус бяха опожарени от развилнялата се тълпа, която влезе в сблъсъци с полицаите пред местното полицейско управление на "Хай Роуд".

Около 300 души се бяха събрали там, настоявайки за възмездие за смъртта на 29-годишен мъж, убит в престрелка с полицията.

Първоначално митингът бе мирен, но след това от тълпата започнаха да замерят полицаите с бутилки, някои от тях със запалителна течност, да хвърлят бомбички.

Към мястото на сблъсъка бяха изпратени полицейски подкрепления.

Има изпочупени витрини, местните жители са започнали да плячкосват магазините, предаде Асошиейтед прес

Според очевидец положението е много сериозно, а в демонстрацията са участвали между 400 и 500 души. Журналисти описват масови грабежи в гъсто населения район и разказват за тревожни съобщения в "Туитър", с които хората са призовавани да се включат в насилието.

"Тотнъм" е далеч от забележителностите, посещавани от туристите в центъра на Лондон и е един от най-бедните райони в цяла Англия. През 1985 г. кварталът вече преживя кървав бунт, след като местна жителка получи инфаркт, когато в дома й нахлу полиция.


http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4017851



Няма коментари:

Публикуване на коментар