"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

27 август 2011

Оценка на ситуацията - Август 2011

От доста време не съм разглеждала събитията, които се случват по света а и у нас в перспектива, а има какво да се напише.

Едната международна новина идва от Либия, където бунтовниците превзеха Триполи. Сега обаче идва по-трудната част. Вероятно ще има големи проблеми със сигурността. Разни ислямисти ще организират навсякъде в Либия бомбени атентати, отвличания, засади за да дестабилизират либерално-настроеното правителство и в крайна сметка да наложат радикална ислямистка власт. Отделно кадафистите вероятно също ще извършват нападения срещу хората в неистова омраза към „този неблагодарен народ”, който не се вдигна за да защити тиранията на Камиларя, а предпочете свободата. Но сигурността също не е най-големия проблем. Икономиката трябва да се изправи на крака и то във време на световна криза. Много трудна работа, още повече, че сега „благодетелите от НАТО” ще искат да заграбят ресурсите на страната като отплата за тяхната „безвъзмездна помощ”. Благодарностите са си благодарности, но Либия не трябва да се превръща в икономическа колония.

Другото международно събитие бяха масовите протести и безредици в Лондон – този „така спокоен и обичащ демокрацията град”. Явно нещо не е наред във Великобритания, но властите вместо да погледнат сериозно на социалните проблеми, решиха да приложат типично сталинистки методи за смазване на недоволството. Няколко хиляди са в арестите, издават се тежки присъди, включително и за хора позволили си да призоват за протести в Facebook. Къде остана свободата на словото?

Двама британци бяха осъдени за подбуждане към безредици в социалните мрежи

Показателни са коментарите под статията в Дневник на българските „демократи”, които екзалтирано приветстват репресиите. Явно болшевишкото мислене продължава да владее умовете на много българи.

У нас за първи път се организира „Лагер без граници”, което е една добра инициатива. Повече инфо в Индимедия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар