"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

01 януари 2019

Какво да правим вместо да викаме ченгетата

Полицията е една институция, която е създадена в угода на класовия враг на пролетариата - едрия капитал. В много по-малка степен тя служи за защита на населението. Показателни са случаите от Америка, когато някой вика ченгетата и те вместо да му помогнат, го застрелват. Ето защо трябва да избягваме да се обаждаме на куките.

1. Не се чувствайте да защитавате нечия чужда собственост, особено ако тя е корпоративна. Видиш ли крадец, първо попитай себе си - някой обикновен човек ли е засегнат от неговите действия. Ако отговора е не - направи се, че не си видял и не се обаждай на полицията.

2. Ако нещо твое е откраднато и трябва да подадеш сигнал в полицията по някаква причина - примерно, за да може да ползваш застраховката, отиди в полицейския участък и там съобщи за инцидента. Не викай ченгетата у вас ако не е необходимо.

3. Ако някой се държи странно, не бързай да решаваш, че той е пиян или дрогиран. Травма на мозъка или друго медицинско състояние може да е причината за това. Първо се опитай да го запиташ дали е добре и дали има нужда от помощ. Ако трябва се обади на спешната медицинска помощ.

4. Ако видите някой закъсал с автомобил, отбийте се и вижте дали можете да помогнете. Когато полицаите биват извикани в такива ситуации, те често пишат ненужни актове за дребни неизправности.

5. Имайте наличен списък с горещи линии - например срещу самоубийства. Не знам дали в България има такива телефони за оказване на психическа подкрепа, но все някога ще бъдат въведени. Ако видите някой, който мисли да се нарани или направи някоя глупост, обадете се на съответната гореща линия, а не на ченгетата. Когато полицаите биват извиквани в такива ситуации, те чести се нахвърлят на човека, който има нужда от помощ. Имаше поне един такъв случай в България преди години. Близските на човек със психично разстройство извикаха полицията, защото роднината им буйстваше. Ченгетата вместо да задържат и настанят човека в психиатрично заведение, го застреляха.

6. Някой ви изглежда съмнителен? Задайте си въпроса защо. Ако е само защото е по-различен, примерно с по-тъмен цвят на кожата, а не защото има показва признаци, че ще създава проблеми, не викайте полицията.

7. Говорете с учителите, колегите, организаторите на публични събития да не канят полицията. Вместо това осигурете сами охрантата на събитието.

8. Ако ваш съсед е организирал шумна веселба, първо говорете с него - дали може по-тихо, кога мисли да приключи с партито и т.н.

9. Ако някой пикае на улицата, просто се обърнете на другата страна. Не викайте куките за таква глупост!

10. Посещавайте курсове и уоркшопи (и дори самите вие организирайте) за оказване на първа помощ, за самоотбрана и т.н. Така ще можете да овладеете проблемна ситуация без да викате ченгетата

11. Графитите са изкуство! Не викайте полицията, ако видите някой да рисува уличните стени.

12. Полицията е неадекватна в случаите на домашно насилие. Окажете каквато можете помощ на жертвите. Осигурете им сигурно място за престой, предложете да се грижите за децата им, докато са на работа и т.н.

https://www.sproutdistro.com/2017/07/28/new-zine-12-things-cops/

Няма коментари:

Публикуване на коментар