"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

24 януари 2023

Комунална градина Кропоткин в Уганда

 Нещо много интересно от африканската страна Уганда. В Мпиги (Mpigi) хората са изградили обществена градина носеща името на видния революционер Пьотър Кропоткин. Тя се простира на 6 акра и в нея се провежда органично земеделие - без пестициди и химически торове. Отглеждат различни ядливи растения включително сладки картофи, зеле, царевица, соя, маракуя и боб. Част от продукцията се дава на близко сиропиталище, друга част се продава и с парите се подпомага обучението на децата.

Един от основателите Олоо Ливингстън (Oloo Livingstone) не крие защо градината се казва така.

„Намирам произведенията на Кропоткин за много интересни, особено неговата "Взаимопомощ: фактор на еволюцията" (има я преведена и на български благодарение на ФАБ). Неговият модел, ако бъде приет в Африка, ще даде тласък на развитието и ще подобри качеството на живот в нашите общества. Ние сме развълнувани да приложим идеите му, за да помогнем на нашите общности.“

https://www.anarchistfederation.net/kropotkin-garden-uganda/#


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар