"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

25 септември 2010

11 септември 1973

Днес, когато се каже "11 септември" хората правят асоциация с атаките в САЩ, но има един друг "11 септември", много по-зловещ и по-черен - този от 1973 година. Тогава не са отвлечени няколко самолета, бутнати няколко сгради и убити няколко хиляди човека. Тогава е отвлечена цяла една страна, а убитите през годините на фашистки терор са десетки хиляди. Става въпрос за фашисткия преврат извършен на 11 септември 1973 в Чили от Пиночет.

И макар медиите и политиците да се опитват всячески да потулят този "11 септември" за сметка на другия, то хората помнят - особено в Чили. И тази година хиляди са излезли по улиците за да напомнят, че фашизмът не е загинал заедно с края на Втората световна война. Той продължава да бъде толериран и подкрепян от множество "леви" и десни политици, "демократизатори", военни, попове и всякакви други изроди. И не става въпрос само за примери от близкото минало като Чили на Пиночет и Испания на Франко. Дори и днес съществува една откровено фашистка държава - Иран.





В Чили тази година са били извършени 221 ареста във връзка с протестите срещу годишнината от военния преврат. 85 от арестите са в столицата Чили. Съобщава се за трима ранени полицаи по които е стреляно.

http://sysiphus-angrynewsfromaroundtheworld.blogspot.com/2010/09/chile-riots-and-arrests-on-anniversary.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар