"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

14 декември 2009

"Комсомольская Правда" атакувана за пропаганда на фашизъм

На 10.12.2009, група младежи атакувала с камъни и димки редакцията на вестник "Комсомольская Правда". Причина за атаката е прогандирането на фашистки идеи и разпространението на клевети на страниците на изданието. Ние призоваваме за бойкот и обществено неприемане на "Комсомольская Правда".

Младите хора разпространиха призив със следното съдържание:

Отговаряй за думите!

Само слепец или човек без съвест, че проблема с фашизма в Русия стои крайно остро. Постоянните новини за убийства «по национални мотиви» и, последно, скорощната гибел на антифашиста Иван Хуторски – са ярки доказателства. Вече не за първа година в «Комсомолке» периодически се публикуват статии, бълващи ЛЪЖИ и обиди над «чужденци» и антифашисти.


Именно този вестник постоянно «тръби тревога» по повод измислена ненавист от страна на болшинството имигранти по отношение на местното население, за разрастващата се «имигрантска» престъпност, по повод растящия бунт на гастарбайтерите, уволнени от работа в периода на криза. За това в «КП» писали още преди година – всички тези пророчества на тези пишман-журналисти се оказаха лъжа…


Накрая, връх на лицемерието и низостта стана сравнението на убития Иван Хуторски с «криминален авторитет от 90-те години», направено от журналиста Николай Майоров в своя статия в «КП». Последната «перла» на този автор – статия от 7 декември, където той приписва на антифашисти грабежа на магазин на футболни фенове. Всичко това е с една цел – да убеди всички «коренни» жители в това, че имигрантите – това са врагове и натрапници, а антифашистите – техни криминални помагачи. Обичайната ЛЪЖА. В «авангарда» на лъжците на страниците на «КП» стои Дмитрий Стешин. Този човек в свободното си от работа в «Комсомолке» време редактира нацисткото списание «Русский Образ». Този човек нарича нацистките уроди «руски патриоти», а те него – не иначе, а като «наш приятел». Не е удивително, че именно този човек е автор на значителен брой статии с профашистска ориентация на страниците на «Комсомольской правда».


В подконтролните на властта медии има възможност да се пише всичко, което е удобно за дискредитирането на антифашисти, те имат средства за тиражиране на лъжи в милиони екземпляри. Ние не притежаваме такива възможности, затова сме принудени да прибегнем до пряко действие.Ние не искаме нашите действия да се възприемат като посегателство над свободата на словото, ние не заплашваме журналисти и не смятаме да нанасяме вреди на техните «средства за труд». Единствено искаме да привлечем вниманието на обществото, и преди всичко на самите журналисти, към действията на ръководството на «Комсомольской правды», което не просто разпространява лъжи, а способства за разпалването на вражди, настройвайки една част от обществото срещу друга. Благодарение на огромните тиражи и известност, вредите, нанасяни от «Комсомольской правдой» в пъти превишават вредите от всички други про-фашистки вестници и сайтове, взети заедно.

Нашето оръжие – солидарността,

Нашата цел – свобода и справедливост за всички!

http://bulgaria.indymedia.org/article/36317



КОМЕНТАР: Изглежда "Комсомольская Правда" е руският еквивалент на вестници от типа на германския Bild. Преди време четох една статия за този немски таблоид. Вярно, статията беше от преди доста време, но предполагам нещата не са се изменили много. Преди няколко десетилетия (мисля, че през 80-те години) Bild подел злостна кампания срещу скуотърите, наричайки ги наркомани, безделници и т.н. Гадното жълто вестниче редовно публикувало "материали" за НЛО и извънземни, но упорито избягвало да пише за социалните противоречия и борбите на немските работници. "Комсомольская Правда" използва същия модел - атакувай левите (и най-вече радикалите) и размътвай главите на читателите със "сензации". Доказателства ? Ето:

КГБ открыл тайны НЛО

Няма коментари:

Публикуване на коментар