"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

20 декември 2009

За обирите и обирджиите



Тази седмица нашумя с многото обири, което ми даде повод за размисъл. Но преди да изложа мислите си, нека цитирам една новина от официалните медии:


Бандитите у нас с нова йерархия - мрежова


Престъпните групировки у нас са се реорганизирали и вече са от мрежов тип, а не както до момента - пирамидален.

Това заяви депутатът от Синята коалиция Йордан Бакалов, цитиран от БНР.

По думите му ситуацията трябва да бъде анализирана внимателно, за да бъде предложен адекватен отговор на засилващата се престъпност.

Бакалов добави, че в борбата срещу криминалните прояви е необходимо да бъдат въвлечени голям брой институции. Сред тях са митниците, Гранична полиция, Министерство на финансите, Комисията Кушлев. Той допълни, че трябва да се създаде още координиращ орган,

Логично е във времена на криза битовата престъпност да се засилва повече, отбеляза още депутатът от СДС.

Той коментира и завръщането на наши емигранти, които са останали без работа в чужбина. Според него това оказва "натиск" върху страната, който не е бил отчетен.

Бакалов каза още, че не може да се твърди, че бумът на престъпността е в отговор на определени действия, предприети от правителството.

От своя страна бившият главен секретар на МВР Людмил Маринчевски заяви, че икономическата криза със сигурност оказва влияние на престъпността.

Запитан дали полицаите работят по-мотивирано днес, той изтъкна, че ако се съди по изявите на полицейските синдикати, сега разликата е възможността служителите на МВР да протестират повече.

Вижте полицаите в кварталите, които ходят с папчица под мишница и вижте как се движи престъпният свят, посочи той. Маринчевски коментира още, че престъпният свят се е въоръжил с повече технически средства и квалифицирани кадри.


http://news.ibox.bg/news/id_31984289

КОМЕНТАР:

I. Йерархия и мрежа

Първо нека да направя малка корекция на заглавието. Такова нещо като "мрежова йерархия" няма, всяка йерархия е вертикална т.е. с нива на подчинение. Правилното заглавие е "мрежова структура", защото мрежите са хоризонтални. Точно хоризонталният начин на организиране е пропагандиран от анархистите като най-ефективен. Българските "бандити" съвсем не са първите, които са го разбрали това. Един бърз поглед в Wikipedia показва, че тази типично анархистична практика се използва от кой ли не - като се почне от югославските партизани през Втората Световна Война, мине се през ALF и Earth First! активистите и се стигне чак до ислямските терористи и нео-нацистите. Последните са ми изключително смешни с това си поведение. Твърдят, че тяхната практика включва Един Велик Бял Мъжествен (по възможност рус и поне на външен вид хетеросексуален) Фюрер зад който се нареждат в строга йерархия останалите нацисти. Някои фашисти си вярват и се мъчат да следват този модел, но повечето си действат без водачи и строга дисциплина. Това не е проблем за мен, макар така действията им поне в конкретни ситуации да са доста по-ефективни. В крайна сметка щом има противоречие между теория и практика, това ще избие в неприятни преживявания за тях. Ще почнат обвинения "кой е по-по-най", караници кой е патриот и кой е псевдо-патриот, ламтежи на някои да подчинят други, пускане на клипове в YouTube, че даже ще се замерят с лайна (истински случай от преди години).

Но мрежовата структура не се среща само в политическите и бойните групи. Тя е навсякъде около нас. Вземете за пример интернет - невъобразимата смес от автономни сървъри, под-мрежи базирани на различни операционни системи (от Линукс през Windows до почти неизвестната ОС на IBM), хилядите начини за свързване към мрежата, милиардите потребители с различни цели. Не случайно интернет се нарича МРЕЖА.

Да погледнем и в икономиката - хоризонталните организации често показват много по-добри резултати от фирмите ръководени от шеф или група шефове. Спомнете си за Аржентина след фалита на държавата - фабриките ръководени от работниците имаха много добри резултати .

Много от икономистите и ръководителите на държави и държавни агенции са достатъчно умни (не става въпрос за България) и много добре знаят, че хоризонталната организация е по-добра. Защо тогава не сме преминали изцяло към такава организация ? Тук вече се намесват други мотиви за яростната защита на йерархията и централизацията, които няма да разглеждам в настоящата тема, но общо взето става въпрос за контрол над хората и лични печалби.

Е, бандитите били открили мрежовата структура. Добро утро, чак сега ли са се сетили, че без "кръстник" мафията е много по-неуловима.

II. Криза и престъпност

Още моменти от статията - радвам се, че управляващите признават, че за увеличилата се престъпност вина има и ширещата се икономическа криза. Аха, да разбирам ли това като признание, че прословутият нео-либерален икономически модел се е провалил в опита си да донесе добруване и просперитет на хората, богата средна класа и други подобни лъжи ? Тоест поне някои престъпници правят обири не защото просто такъв им е характера и нагласата (вътрешен фактор), а защото са принудени от кризата носеща безработица и обедняване (външен фактор). Мда, заливат ни с истории за този или онзи бандит, който вместо да се хване на работа, веднага след като излиза от затвора се захваща отново с обири и кражби, просто защото си е "такъв по природа". Но явно не всички от "криминалния контингент" са такива, защото със или без криза нивото на престъпността щеше да е еднакво. Кризата води до зачестили кражби, значи поне част от бандитите са се занимавали и с друга дейност преди да са били принудени да си сложат маска на главата и да грабнат газовия пистолет.



III. Кой е "добър" и кой е "лош"

От горната точка директно идва и въпроса "who is the bad guy". Със сигурност не симпатизирам на онези магистрални бандити, които обират хората в колите им. Те са пример за противни бандити, които си заслужават куршума. А тези, които обират не хора, а институции като банки и магазини "Фантастико" например ? Е тук, имаме малко по-различен случай. Първо и банките и магазините бълха ги ухапала. 2 милиона бяха свити от "Фантастико", фалира ли веригата ? Съвсем не! Пък и хайде да припомним от къде всъщност идват парите на банките и дали не са самите те истинските обирджии, бъркащи в джоба на хората с високи лихви по кредити и опитите да се принудят всички хора да получават заплати, пенсии, стипендии и други приходи по дебитни карти (при които има такса като си теглиш парите). Затова към такива бандити изпитвам повече симпатия, а и не съм единствената, нито това е ново явление. Да вземем дори за пример легендата за Робин Худ, който на практика да е бандит, е положителен герой. Ами хилядите криминални романчета в които положителните герои са банковите обирджии. "Арсен Люпен - крадецът джентълмен" :)



IV. Като заключение

За всеки разкрит обир, медиите твърдят, че заловените са "криминално проявени". Макар, че има разлика от "криминално проявен" до "криминално проявен". Едни режат уши, отвличат хора, и са пълни отрепки без каквото и да е оправдание. Докато други са "от криминалния контингент" защото примерно са се напили веднъж излезли са на селския мегдан и са ударили два шамара на съседа, който също така е пиян. Медиите и официалните статистики може би целенасочено се опитват да внушат, че всички обири се извършват от рецидивисти с минимум 5 изнасилвания, 3 престрелки и поне 8 висящи дела, никога обирите не се извършат от работници с 15 годишен стаж, самотни майки на две деца или каквито и да било други обикновени "порядъчни граждани". Е, порядъчните граждани със сигурност не седят зад май-големите обири, но не можем да обясним феномена "хайде да ограбим кварталния магазин или близкия банкомат" само и единствено с познатия "криминален контингент". В други страни обикновени хора извършват обири и това съвсем не е толкова рядко. Последно четох за един сърбин, който бил длъжник на една банка. Човека си сложил маска на главата и взел че я обрал. За жалост постъпил малко глупаво като се върнал след половин час в банката (този път без маска) и пожелал да внесе една вноска по кредита си. Разпознали го и го арестували. Извлечете си поуки от тази случка :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар