"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

10 декември 2009

Не забравяйте Иран! + геополитически коментар (lol)






КОМЕНТАР: Всички следим какво става в Гърция, но не забравяйте, че в Иран студентите също са на улицата. Новини (и снимки) достигат до нас въпреки изгонването на чуждестранните медии и наложената цензура на някои сайтове в интернет. Младите иранци продължават да се бунтуват въпреки издадените вече няколко смъртни присъди на лидери на опозицията. Не знам дали са изпълнени тези присъди, но явно целта не е постигната - хората не се страхуват отново да излязат на вън и да се бият с полицията и фанатизираните религиозни групи (също като в Гърция - полицията действа заедно с фашистите).

В момента има няколко империи (или по-добре да кажа центрове на власт) в света. САЩ като център на "демократичния" капитализъм. Иран като център на религиозния фанатизъм. Китай - лидерът на държавния капитализъм. Русия - краен авторитаризъм от феодален тип. Ако някой от тези центрове се срути отвътре - под натиска на самите хора, живеещи под съответния строй, това ще е удар по цялата идеология и други страни ще падат като плочки от домино. Именно затова много внимателно следя какво се случва там. Борбата на всякъде е важна, но там сблъсъкът е ключов.

Представете си, че САЩ фалира (има индикации за това). Работниците и служителите окупират работните си места и започнат да се самоуправляват както беше в Аржентина. Представете си, че вече полицията не смее да изсели никой длъжник от къщата му, защото при всеки опит човека и съседите откриват стрелба. Представете си, че армията отказва вече да бъде пращана като пушечно месо в Ирак и Афганистан или да стреля срещу собствените си братя и сестри при уличните протести. Представете си, че в "страната на неограничените възможности" победи анархията. Мислите ли, че всички поддържани марионетни режими - на "послушни диктатори" няма да се сринат също ? Та те се крепят на американските пари и военна помощ, без нея са вън от играта. А другите "демократични" страни от западна Европа ? Населението им нищо чудно да последва примера на американците и да въведе самоуправление.

Ами какво ще стане ако в Русия бъдат изметени Путин и неговите "нашисти" (не че има големи изгледи това да стане скоро) ? Съседните диктаторски режими няма да оцелеят и един месец след това - в Беларус, Туркменистан, Таджикистан и т.н. ще дойде свободата.

Без Китай - забравете да има "комунистически" Северна Корея, Виетнам, че дори и Венецуела може да се изтръгне от лапите на псевдо-народния Човек. Фанатизираните маоисти в Непал и други страни ще останат без спонсори.

А ако диктатурата на аятоласите в Иран бъде свалена, това ще е удар по много мюсюлмански диктатури. Сега в Саудитска Арабия е спокойно, няма да е толкова спокойно там, ако религиозен Иран го няма, вярвайте ми. А диктатора на Сирия ще хване още първия самолет за Лондон, където ще търси политически убежище. Фанатизираните екстремистки групировки в Египет, Индонезия, Пакистан и т.н. ще спрат да получават финансови помощи. Те се бият защото вярват, че са прави, да, но калашниците искат патрони, а те са с пари.

Ако само една от тези четири страни се срине отвътре (ех, ако можеше във всичките наведнъж народът да поеме управлението), ще настъпят големи катаклизми, ще има много жертви и разрушения, но за много хора живота ще се подобри към по-добро. Наивно ли ви звучи ? Споменете си какво е станало след като СССР се е разпаднал. Въпреки оплакванията на баба ми по доброто старо време , 100% съм убедена, че ситуацията в страни като Чехия, Литва, Латвия, Естония, Унгария и т.н. е много по-добра сега през 2009 отколкото в 1959 или 1989. Вярно, че на мястото на стария властови център твърде бързо се породи нов, но докато ставаше това преобразуване милиони хора се откъснаха от желязната хватка на руския диктатор, както и да се казва той - Сталин, Брежнев или Путин. И дано никога не се върнат отново под авторитарната му власт. Източният блок се разпадна отвътре, макар и в много страни като България това да е било дирижирано, но в други не е било съвсем по сценарий - в Полша примерно. Полша сега е по-добре от нас. Факт.

Фашизмът не беше победен за жалост отвътре - пак добре, че беше победен макар и отвън, иначе сега можеше въобще да няма такъв феномен като "блогосфера" и свободно изразяване на мнение в голяма част от света. Щеше да бъде прекрасно, ако беше се сринал под натиска на самите германци (имало е съпротива - "Пиратите на Еделвайса" примерно), но не тя е свалила диктатора. Не че това е основната причина сега в България, а и на други места да има повече фашисти отколкото сталинисти. Но е много лесно да кажеш на един върл авторитарен комунист "какво ми хвалиш комунизма, видяхме как системата фалира, въпреки преизпълнението на петилетните планове". Докато всеки привърженик на Хитлер, ще каже за нацистка Германия как били напред в научно-техническо и икономическо отношение, но ги провалили нападателите отвън (като пропуска да спомене, че всъщност нацистите първи нападат).

Затова, ако бъде хванат Осама Бин Ладен няма да се радвам, макар да е луд и масов убиец. Това няма да спре настъплението на алах-фанатизма, само ще изпълни някои пропагандни цели на САЩ. Но бъде ли отхвърлен режима в Иран, ще мога с лекота да казвам "какво ми хвалиш шериата и забратките на жените, издънихте се и цялата ви идея за религиозна държава не струва".

1 коментар:

  1. Dont worry като свърши петрола на Саудитска Арабия ще се шаднат сами. А и те не са подкрепяни от Иран, а от САЩ.

    ОтговорИзтриване