"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

17 юли 2010

САЩ: пазач в затвор помага на затворници да избягат

КОМЕНТАР: Един интересен случай - не всеки ден полицай или какъвто и да е охранител оказват помощ на враговете си. Обикновено думата "полицай" се свързва с фразата "пребил невинен" и много рядко с друга фраза - "помогна на признат за виновен". Вярно този охранител, не е постъпил така от състрадателност, а заради вътрешни полицейски интриги, но пак случая си остава интересен.

http://socialwarchicago.blogspot.com/2010/07/jail-guard-helped-prisoners-escape.html

Тази седмица Darin Gater (41), бивш пазач в затвора в Cook County е бил осъден на две и половина години за това, че през 2006 е помогнал на 6-ма затворници да избягат.

Той е дал униформата си и ключовете на затворниците, след което се е закопчал с белезници в една килия за да изглежда така, сякаш е бил издебнат.

Всичките 6 затворници са хванати за около 24 часа. Според прокурора Gater с това си действие е искал да постави в затруднено положение тогавашния началник Michael Sheahan.

Няма коментари:

Публикуване на коментар