"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

24 юли 2010

Galabis: феминистките банди на Индия



През март индийският парламент прие исторически закон, който чака окончателно одобрение - ако това стане 33 процента от парламентарните места ще бъдат запазени за жени. Но на кой му пука ? Жените в Индия все повече и повече започват сами да се борят за своите права и не чакат някои депутат да ги оправи.

В страната се появяват все повече женски въоръжени групи. Най-популярните са така наречените gulabis или още наричани "розовата банда" заради цвета на саритата, които носят. Те действат в Uttar Pradesh - един от най-бедните райони на Индия.

Основателка на тази група е Sampat Pal Devi, сега на 40 години, която е била омъжена против волята си на 12 за един продавач на сладолед и която ражда първото си от петте деца на 15 години. Galabis се появяват през 2006 година и издирват жертви на домашно насилие - голям проблем за страната, дори в доклад на ООН се признава, че всеки две от три омъжени жени са жертви на такова насилие под една или друга форма.

Galabis посещават съпрузи прилагащи насилие и ги предупреждават да спрат. Ако те не се вслушат в съветите им, жените в розови сарита ще се върнат и този път ще носят бамбукови пръчки. Вида на тези пръчки кара мъжете да преосмислят широко разпространеното мнение, че жените са по-слабия пол.


http://news.infoshop.org/article.php?story=20100722215230877

Няма коментари:

Публикуване на коментар