"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

31 октомври 2010

Оценка на ситуацията - Октомври 2010

За мен лично най-интересното събитие което се случи през месеца бе успешният гей парад в Сърбия. Дочух, че най-щастливи от това, че парадът се състоя са били родните български фашисти - олекна им на душата, сега спокойно могат да си кажат "не сме само ние големи смотаняци - един гей-парад да не можем да спрем. И сърбите вече не го могат"

Сега малко техническа информация, която може да е полезна на някой. Ако и вие като мен ползвате Tor browser за да поствате в blogger, сигурно сте забелязали, че начинът да се впишеш (логнеш) в системата е сменен и това води до проблеми. Вече се използва тъпия Google login (blogger е притежание на Google) и когато си напиша името и паролата получавам съобщение за "cookies mismatch" и не мога да продължа. Така беше няколко дни, сега отново мога да влизам без проблеми, но намерих решение и при споменатия проблем с "бисквитките" - хубаво е да се знае, ако пак вземе, че се появи.

Решението:

След като стартирате Tor, минавате през този proxy сървър:

http://www.webproxyonline.info/

От там се вписвате в blogger. За жалост това proxy не позволява да се изпълняват скриптовете и става трудно да се пускат материали. Но и това има решение - веднъж влезли през проксито, копирате адреса на страницата за поствате, който се изписва в текстовото поле "URL" на прокси страницата (намира се най-горе). Пействате адреса в нов прозорец в Tor и сте готови.

Дали е случайно, че един американски радикален блог - Social Rupture, се премести от blogger в tumblr ? Но tumblr.com също са комерсиална компания, която един ден също може да реши да си "обнови системата" но по такъв начин, че да пречи на анонимните потребители. Имаме нужда от наистина свободно блог-пространство, което не принадлежи на някоя компания, нещо като Riseup, само че за блогове...

Иначе се радвам, че все повече нови радикални блогове се появяват в българското пространство. Ето два от най-новите:

http://stopnazi-bg.blogspot.com/ - "Хора срещу расизма"

http://rabglas.blogspot.com/ - Работнически глас

Няма коментари:

Публикуване на коментар