"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

10 октомври 2010

Гей парадът в Белград се състоя въпреки заплахите

Днес се проведе първият успешен гей парад в Сърбия, въпреки атаките с камъни и бомби от страна на фомофобите. Броя на участниците се оценява от някои на около 1000 души. През предишни години множество подобни инициативи бяха брутално прекратявани с насилие.

Ясно е, че за успешният завършек на днешния парад допринесе подкрепата на официалните власти и масираното полицейско присъствие. Ясно е и защо властите го правят - за да се харесат на новите си "партньори" от Западна Европа и САЩ. Но това ни най-малко не омаловажава фактът, че множество хора с хомосексуална или хетеросексуална ориентация преминаха по улиците на Белград и ясно заявиха - "ДА на разнообразието, НЕ на фашизма и фомофобията".

Моята солидарност не е към полицаите, които посрещаха дъжда от камъни на "сръбските патриоти" и много от тях бяха сериозно ранени (съобщава се за около 90). Полицаите не се изложиха на опасност от симпатия към гейовете, на тях им се плаща за да правят каквото им се нареди - дори и най-доброто или най-лошото дело го правят за пари - с все по-малко емоция - като едни робокопи. Бъдещият полицай окончателно ще бъде лишен от чувства, така най-добре ще може да изпълнява "служебните си задължения".

Моята солидарност не е и към политиците подкрепили инициативата. Те просто лижат задниците на западните си покровители и утре може да се извъртят на 180 градуса ако намерят по-силен покровител. Ако за зла участ на човечеството примерно Иран стане суперсила, много държави и правителства ще се преориентират към тях. Колко от политиците, които сега възхваляват демокрацията и толерантността към гейовете ще продължат да отстояват тези си позиции тогава ? Много от тях бързо ще почнат да хвалят "иранския модел".

Моята солидарност е към обикновените хора на Сърбия - били гейове или не, които година след година не се отказваха и продължаваха да се борят. Въпреки заплахи и сериозни побои. Тези хора заслужават пълна подкрепа, защото ще отстояват убежденията си независимо дали полицията ги защитава или напротив самата полиция ги бие и независимо дали имат подкрепата на "про-демократично" правителство или са подложени на репресии от "про-талибанско" сръбско управление.

В репортажът излъчен по една телевизия ми се мерна и анархистки флаг на самия гей-парад. Револуционарни поздрав, другови!

Няма коментари:

Публикуване на коментар