"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

03 юли 2011

Еко протести и сблъсъци с полицията затварят летище в Перу

Около 3000 протестиращи срещу минни и енерго-проекти са окупирали летището в перуанския град Хулияка.

За последните три години над 100 човека са загинали при протести срещу ограбването на природните ресурси. Повечето от протестиращите са от местното индианско население.

http://earthfirstnews.wordpress.com/2011/06/28/anti-mining-protesters-shut-down-airport-after-deadly-clash-in-peru/КОМЕНТАР: Нашите родни български еколози имат любимо занимание - да блокират кръстовището на Попа. Няма лошо, но често пъти единственият ефект е, че изнервят множество шофьори, които са обикновени хора и нямат нищо общо със застрояването на Пирин или Рила.

Друго нещо е да блокираш летище. Повечето обикновени хора рядко, а някои и никога не са летели със самолет. Самолетите се ползват най-често от висшата класа - правителствени чиновници, президенти на компании пряко отговорни за погубването на природата и т.н. В този ред на мисли блокирането на едно летище има много повече смисъл. Ех, трябва все пак да се съобразяваме и с реалностите - кога тук ще се съберат 3000 души ? В Перу се събират и то въпреки, че както разбираме полицията и военните често стрелят със бойни амуниции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар