"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

02 април 2010

Гневни работници заплашват да взривят фабриката си



Разгневени работници от френската компания за доставка на автомобилно оборудване "Содиматекс" (Sodimatex), която е обявена в ликвидация, заплашват да взривят предприятието си, ако не получат по-големи обезщетения, съобщават световните агенции.

Предприятието се намира в град Крепи-ан-Валоа, на около 70 км северно от Париж, и дава хляб на 92-ма души. Закриването му беше обявено още преди една година, но преговорите със синдикатите по социалните параметри се провалили. Едва тази седмица хората разбрали какви обезщетения ще получат и това ги довело до отчаяни действия.

Тази сутрин около 40 работници от завода за производство на подови настилки блокирали централния портал и поставили коктейли "Молотов" около газова цистерна с 5000 л газ и заплашили да ги запалят. Работниците запалили автомобилни постелки в двора на фабриката. Когато полицаите нахлули в двора на фабриката и се опитали да ги изтласкат на улицата, работниците струпали дървени палета около цистерната. Те настояват на всеки да бъдат платени допълнително 21 хил. евро освен предвидените по закон минимални обезщетения при съкращаване, както и за девет месеца отпуск за преквалификация, докато ръководството им предлага четири. Около 100 полицаи и огнеборци са на място в очакване на развитие.

Синдикалисти отбелязват, че хората са отчаяни, а някои от тях са готови на всичко, за да бъдат чути. Министърът на промишлеността Кристиан Естроси нарече поведението на работниците "неприемливо" и покани страните в спора на помирителна среща веднага след Великден.


http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2883851

Няма коментари:

Публикуване на коментар