"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

21 август 2010

Бомба избухва в търговски мол в Чили, няма пострадали

КОМЕНТАР: Наскоро полицията в Чили проведе мащабна операция при която бяха задържани много анархисти по обвинения в извършване на десетки бомбени атентати. Смея да твърдя, че Чили е нещо като Гърция на Латинска Америка - и там на анархистите "Food Not Bombs" не им е основен приоритет, ами "Bombs and Bombs". В Чили тези експлозии нанасят най-вече материални щети, а не вземат жертви - точно както атентатите извършвани от гръцките "Conspiracy of Cells of Fire" - впрочем групите от двете страни многократно са изразявали солидарност помежду си в комюникетата си. Има и още една прилика между Чили и Гърция - полицията си мисли, че като е арестувала толкова много хора, борбата ще спре - да, ама не!

http://actforfreedomnow.blogspot.com/2010/08/bomb-goes-off-at-chile-shopping-mall-no.html



Сантиаго. Никой не е ранен при избухването на домашно направена бомба в четвъртък, след като тя е избухнала в подземен гараж на шопинг мол в чилийската столица. Според изявление на карабинерите, чилийската военизирана национална полиция, три други бомби са намерени и обезвредени. На мястото са оставени позиви, които споменават прокурора Алехадро Пеня, който води съдебния случай срещу 15 анархисти обвинени в множество бомбени атентати извършени през последните години.

Във вторник съдът в Сантиаго нареди 8 от задържаните да останат в ареста, освободи 6 но със забрана да излизат от страната. Последният обвинен от 15-те Фуенте Алиага вече излежава присъда в затвора по други обвинения.

Съдът е дал на обвинението 180 дни да завърши разследването по 23 експлозии. Атаките са били насочени срещу банки, офиси на чуждестранни компании, посолства, църкви и полицейски станции, предимно в Сантиаго. Единственият загинал е един анархист (бел. Kitty - ако не се лъжа се казваше Маурисио Моралес), който е пренасял бомба която избухнала.

Няма коментари:

Публикуване на коментар