"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

13 ноември 2010

Бунт в Лондон – студенти превземат сградата на консерваторите

Над 70,000 студенти се събраха вчера в Лондон на протест срещу решението на консервативното правителство да вдигне цените на студентските такси в университетите. Когато шествието стигна до Милбанк Тауър – сградата на управляващата Консервативна партия обаче, протестът се превърна в метеж, след като стотици студенти нахлуха в сградата на Консерваторите и започнаха да я рушат.

Някои от мненията на хора, участващи в протеста:

„Макар, че според правителството това е нужно, за да се помогне на икономиката, знеам със сигурност, че има много други начини“

„Трябва да помислим за какво и за кого е образованието; да разберем, че то е за цялото общество, а не просто начин да си купиш право да печелиш пари“

Вълната от „икономии“, или т. нар. „мерки за фискална строгост“ които европейските правителства избраха за справяне с кризата, предизвикаха редица протести в Гърция, Испания, Белгия, Германия, Ирландия, Литва, Португалия и др. Протестът в Англия (страната с най-голям дълг в Европа) е най-мащабният до момента. За разлика от САЩ (най-големият длъжник в света), където правителството избра стратегия на икономически стимули и покачване на дълговете и дефицитите, страните от ЕС още в началото на 2009 г. започнаха да орязват социалните услуги и да намалят дефицитите, за да могат да продължат да обслужват дълговете си. Важна тук е думата „обслужват“, а не „изплащат“.

Животът на длъжника не е лесен. Въпросът е само: когато дойде време за банкрут, както вече стана в Гърция и Исландия, „как ще стане пречистването“ – с бърза детоксикация или с бавна агония? Бързата детоксикация е кошмарът на банките, а бавната агония е кошмарът на хората. Засега и Европа, и САЩ вървят по пътя на бавната агония. Но бунтовете обикновено забързват нещата.

http://bulgaria.indymedia.org/article/37279

Няма коментари:

Публикуване на коментар