"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

24 август 2019

Електрически тротинетки под наем?! Не, благодаря!

Тази седмица в България стъпи "зелената" компания Lime, която предлага електрически тротинетки под наем. В интернет започна ахкане и охкане от умиление. Как все повече ставаме столица от европейски тип, как ще се борим със замърсяването на въздуха и т.н. Може би ще се изненадате, но отношението на мнозина анархисти и активисти към компании като Lime, Uber, Lyft, AirBB и т.н. е негативно, дори крайно негативно. Искате пример?

Тази седмица анархистката група William Van Spronsen Spontaneous Night Group е запалила два велосипеда за споделено пътуване в Мадрид, Испания. Това е протест срещу "зеления" капитализъм, защото просто няма такъв! Капитализмът си е капитализъм без значение дали някои от неговите услуги са по-екологични спрямо други услуги на други фирми. Основната движеща сила е печалбата. И в случая "зелените" капиталисти предлагат "зелени" услуги само защото виждат повече шанс за печалба в тях, отколкото в замърсяващите дейности. Рано или късно всеки "благороден" стартъп трябва да избере - или да фалира и изчезне или да стане като всички останали фирми - жестоко експлоатиращи служителите си и достъпните им ресурси, манипулиращи системата в своя ползва, подмазващи се на правителства и диктатори и т.н. Такива са правилата на капитализма - или мамиш и експлоатираш хората или загиваш като фирма.

https://325.nostate.net/2019/08/21/sabotage-of-two-rental-bikes-in-madrid-spain/

Няма коментари:

Публикуване на коментар