"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

10 април 2010

Гневни новини от България

КОМЕНТАР: Първо искам да благодаря на хората които ми обърнаха внимание на двете новини за подпалените коли. А сега по самите новини - личи си, че хората дават воля на своя гняв. Дали ще подпалят някой фирмен автомобил (може би защото са били уволнени преди време от същата фирма?) или ще излязат на (мирен) протест в защита на животните - вече гневът не се излива над...чашка ракия в кръчмата. И малко повече за самия протест - изненадана съм, че въобще такъв протест (макар и мирен) се случва в България и то по време на финансова криза. Не че не липсват в интернет коментари от рода на "хората гладуват, а те за пумиярите мислят", но явно на все повече хора им пука не само за тях самите, а и за другите - включително другите, които не са човешки същества. Не съм била на протеста и не знам точно как е преминал - давам връзка към репортаж от официален новинарски сайт. Обичайните (полицейски?) правокатори наричащи себе си "националисти" се бяха заканили, че ще ходят и те, но не знам дали се е случило нещо сериозно. Явно някой (от властта?) е притеснен след като праща верните си "кучета" на протеста в защита на кучетата.

Заляха паркирано „Волво” с разяждаща течност

Лек автомобил "Волво" е бил залят с разяждаща течност на паркинг пред жилищен блок в Кърджали, съобщиха от областната дирекция на полицията. Колата е фирмена собственост. Образувано е досъдебно производство за повреда и унищожаване на чуждо имущество.

http://news.ibox.bg/news/id_479471115

Полицейска кола пламна, след като бе открадната от управлението в Дупница

Млад мъж задигнал специализирания автомобил, полицаи тръгнали след него. Гонката била внушителна гледка за преминаващите по главен път Е-79. На изхода на Дупница обаче откраднатата кола катастрофирала и се запалила. Така или иначе служителите на реда успели да заловят беглеца, разказаха за Благоевград инфо очевидци.



http://bl-grad.info/module-Pagesetter-viewpub-tid-1-pid-149.html

Протести срещу насилието над животни

Гражданското недоволство бе провокирано от случая с кучето Мима от Дряново, на което жестоко бяха отрязани четирите крачета.От една до пет години затвор за лица, които са упражнили насилие върху животни поискаха десетки протестиращи граждани в столицата. Демонстрации имаше и в други градове в страната.

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2899171

2 коментара:

  1. Кити, новините в блога ти обикновенно не са нещо особено, но коментарите ти са уникални. Толкова са наивно-оптимистични, че чак скептик като мен почти започва да вярва, че социалната революция ще започне всеки миг тук и навсякъде по света.

    Един от любимите ми беше, където казваш, че може би бунтовете по улиците на Иран се дължат на това, че иранците са гледали по телевизията как гръцки анархисти хвърлят молотовки по полицията :)

    ОтговорИзтриване
  2. анонимен, верно е.
    кити, ако приложим твоята логика за това с колите, излиза, че примерно като мутри нападат прокурор или си слагат бомби пред къщите едни на други, народа се е дигнал на революция:) втф?

    относно протеста за мима: на хората им пука за други ... ама не хора. пука им за животното. няма лошо да им пука за животното, но да го правят, пък да не го правят за хората е тъпо. издава липса на елементарна социална солидарност. знам че те боли от това и че много искаш да има такава солидарност, но желанието ти те кара да виждаш неща дори и да не са там. гледай малко по-трезво на нещата.

    поздрави!

    ОтговорИзтриване