"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

22 януари 2011

И Албания въстана

В петък привечер на площад „Народни герои“ в Тирана се събраха над 20 000 души след призив на социалистическата опозиция за протест срещу правителството на премиера Сали Бериша.
В разгара на протестите са избухнали сблъсъци между демонстранти и полиция. Подпалени са десетки коли.
Протестиращите са носели плакати с надписи „Бериша, махай се” и „Долу правителството” и са започнали да хвърлят камъни срещу полицаите, които са се опитали да разгонят тълпата със сълзотворен газ и водни струи, а накрая дори се е стигнало до стрелба.
В резултат на това са загинали 3 демонстрани, десетки тежко ранени и 17 пострадали полицаи.
На 17 януари в Парламента опозиционната Социалистическа партия настоя цялото правителство да подаде оставка. Причината бе видеозапис, в който се намеква за корупция при предоставянето на договори. Заради него заместник министър-председателя и министър на икономиката и търговията Илир Мета подадоха оставки.


Без лого

Няма коментари:

Публикуване на коментар