"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

25 септември 2019

Западна Папуа се надигна срещу Индонезия

Всъщност това не е нова новина, бунтовете там се случват от месеци, а нискоинтензивната съпротива от десетилетия, но едва сега аз успях да отделя време за новините идващи от този регион (shame on me!).

За какво става на въпрос? Западна Нова Гвинея, известна още и като Папуа, а също и като Западна Папуа, е частта от остров Нова Гвинея, която е под индонезийско управление. Не винаги обаче е било така. В древни времена жителите на този остров са се самоуправлявали, после идват холандците и налагат своето колониално управление. След края на втората световна война започва процес на постепенно преминаваме към независимост. През 1962 обаче Индонезия решава да анексира Западна Папуа. Самите папуанци не са съгласни, но какво се казва - кой ги пита. Е, като не ги питат, думата ще си кажат молотовките!

При последните размирици индонезийски правителствени сгради са били подпалени или вандализирани. Борбата за свобода продължава!

https://www.amwenglish.com/articles/government-office-burned-as-insurrection-continues-in-west-papua/




Няма коментари:

Публикуване на коментар