"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

16 януари 2010

Мексико 2010 - в очакване на революцията

Попаднах на един доста дълъг материал за Мексико. Няма да го превеждам целия, но си струва да извадя няколко абзаца. Малко не ми харесва метафизичната тема ("щом през 1810 и 1910 е имало революции, значи и през 2010 ще има"), но пък от друга страна не веднъж се е случвало някои "предсказания" да се сбъднат само защото хората са вярвали, че ще се сбъднат. И от тази гледна точка е по-добре да вярват в "неизбежната мексиканска революция" отколкото в "края на света" :) Но не оставайте с грешни впечатления - мистиката в статията е малко, има много факти и социален анализ.

http://www.counterpunch.org/ross01112010.html

"На всеки сто години изглежда Мексико избухва в социални вълнения. През 1810 е войната за независимост от Испания, през 1910 е свалянето на диктатора Порфирио Диас. От няколко месеца има очаквания , че 2010 ще донесе също размирици, което няма да е изненада след като 80% от 107 милионното население живее под или около прага на бедността.

Вече сме 10 януари 2010 и революция все още няма.

Въпреки това годината започна с фойерверки - бомби пред банки в Мексико Сити, взривени банкомати, подпалени автокъщи.

На 2 януари неизвестна досега група "Conspiracy of Fire" пое отговорност за някои от тези действия. Друга такава група е "Propaganda Of The Deed Brigade" (бел. Kitty Styles - тези имена много ми напомнят на имената на гръцките анархо-групи).

Освен тези малки групи съществува и една реална въоръжена сила - сапатистите. През последните месеци на 2009 в Южно Мексико се е разразила масова психоза, че те ще се надигнат отново. А според вече споменатите "Conspiracy of Fire", сапатистите не са единствената въоръжена група на коренното американско население. Според тях поне 70 въоръжени индиански групи са се обединили в National Indigenous Guerilla Triple Alliance (TAGIN)."

Материалът завършва с малко икономически анализ в който се разглеждат повишаването на цените, безработицата и постоянните стачки и протести. Тоест с или без "предсказание", реални предпоставки за избухване на социална революция има.

Няма коментари:

Публикуване на коментар