"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

16 януари 2010

Протест против скенерите на летищата в Германия

Ако не сте чули за новата идея за ограничаване на свободата на хората, може да се запознаете с нея от този материал.

Тези скенери са част от цялостната картинка - да бъдем под пълен контрол. В България също текат такива процеси - парламентът с усилени темпове приема закон след закон, които да позволят безконтролното следене на хората от страна на МВР. На 14 януари 2010 имаше протест в София против това. Минах от там, но не бях особено очарована. Репортаж от този протест, както и от протеста от предишния ден - срещу генно модифицираните организми (ГМО), може да прочетете тук.

Но да се върнем на темата за скенерите по летищата. В Германия се е провел протест против тях, организиран от Пиратската партия. Не е нещо впечатляващо, но пък все пак е нещо. Истината е в разнообразието на формите на съпротива още познато като "diversity of tactics".

Видео тук



http://www.wired.com/threatlevel/2010/01/german-fleshmob

Няма коментари:

Публикуване на коментар