"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

22 юни 2009

Анархистически атентати 19 - 20 век

КОМЕНТАР: За този списък разбрах в един форум. Незнам кой го е публикувал, но евала на човека/хората, които са се потрудили да съберат тази информация. Още не съм го изчела целия, но при малко повече свободно време ще го направя. Публикувам го с чисто информативна цел. Няма да кажа - "правете като тях, те са мои идоли". Даже съм чувала, че така наречената "пропаганда на дело" през 19 век повече е навредила на движението отколкото да му помогне. От друга страна не са малко монарсите, които напълно са си го заслужили. Може да се поспори дали убийството на един зъл тиранин решава проблема след като проблема е в самата система и примерно ако Хитлер беше загинал на младини дали нямаше да се появи друг "Хитлер" на негово място. Незнам отговора на този въпрос, това не е форум за теоритични дискусии, а просто блог чиято единствена цел да е дава информация, докато изказването на мнение не се е превърнало (отново) в престъпление. В оригиналния пост (връзка най-отдоло) има и снимки на някои от действащите лица.

* На 18 април 1866 г. студентът-анархист Каракозов прави опит да убие руския цар Александър ІІ.
* През януари 1878 г. Вера Засулич стреля и ранява тежко петербургския градоначалник Трепов заради изтезания над политически затворници.
* На 11 май 1878 г. анархистът Максимилиан Хьодел извършва атентат срещу немския император Вилхелм I.
* През същата 1878 г. немският революционер-анархист Карл Нобилинг извършва ново покушение срещу Вилхелм I.
* Испанският анархист Олива Монкаси извършва несполучлив атентат срещу крал Алфонсо XII през 1878 г.
* На 16 август 1878 г. в Санкт Петербург Сергей Кравчински убива Н. В. Мезенцев - началник на руската тайна полиция (охранка).
* На 17 ноември 1878 г. в Неапол анархистът Джовани Пасананте прави опит да убие италианския крал Умберто.
* На 21 февруари 1879 г. харковският губернатор Д. Н. Кропоткин е убит от анархисти.
* На 2 април 1879 г. революционерът Александър Соловьов прави несполучлив опит да убие руския цар Александър II. Соловьов е екзекутиран на 28 май 1879 г.
* През 1880 г. в Мадрид анархистът Отеро прави опит да застреля испанските крал и кралица.
* На 01.03.1881 г. организацията Народна воля убива руския император Александър II.
* През 1884 г. Август Рейндорф хвърля бомба срещу германския кайзер Вилхелм.
* През 1886 г. анархистът Шарл Гало хвърля бутилка витриолова киселина върху търговските посредници в Парижката стокова борса крещейки: "Да живее анархизма! Смърт на буржоазията! Банда идиоти!"
* През 1891 г. в Барселона Паулино Палас се опитва да взриви бомба в Spanish General Campos.
* През 1891 г. Испания - анархистът Сантяго Салвадор хвърля бомба в препълнения барселонски театър и убива 22 души.
* В началото на 1891 г. в Париж Равашол хвърля бомба в къща на бул. "Сен Жермен".
* На 27 март 1891 г. на паржиката улица Клиши, отново Равашол хвърля бомба в къщата на главния прокурор Било.
* На 23 юли 1892 г. в Питсбърг, САЩ, Александър Беркман прави опит да убие стоманения магнат Хенри Фрик.
* През 1892 г. Емил Анри залага бомба на парижката улица "Де бон-з-Анфан" в канцеларията на компания "Кармо". Бомбата е открита и занесена в полицията, където избухва и убива 5-ма души.
* През същата година в Париж анархистът Леонтие убива сръбския посланик Джорджевич.
* Отново през 1892 г. анархистът Огюст Вайян хвърля бомба в Бурбонския дворец, където заседава Камарата на депутатите. Преди да бъде гилотиниран той извиква: "Смърт на буржоазното общество! Да живее анархията! Смъртта ми ще бъде отмъстена!"
* Няколко месеца по-късно Емил Анри, като отмъщение за смъртта на Вайян, хвърля бомба в луксозното парижко кафене "Терминюс" като убива 1 човек и ранява 20, след което преди да бъде заловен успява да застреля трима полицаи. Преди да бъде гилотиниран Анри извиква: "Смелост приятели и да живее Анархията!"
* През 1894 г. анархистът Повел прави опит да взриви бомба в препълнената парижка катедрала "Мадлен" като отмъщение за гилотинирания Емил Анри.
* На 24 юни 1894 г. в Лион, Франция италианския анархист Санто Касерио убива френския президент Сади Карно. Причина за атентата е отказът на държавния глава да помилва анархиста Огюст Вайян.
* През 1897 г. в Барселона анархистът Микеле Анджиолио убива испанския министър-председател Дел Кастильо.
* През 1898 г. италианският анархист Луиджи Лукени убива Австрийската империатрица Елисавета.
* На 29 юли 1900 г. в Женева анархистът Гаетано Бресчи застрелва италианския крал Умберто.
* През 1900 г. българските анархисти и дейци на македонското освободително движение Светослав Мерджанов, Петър Соколов и Петър Манджуков подготвят атентат срещу турския султан Абдул Хамид в Цариград. Замисълът им не успява, защото не успяват да преодолеят охраната на султана.
* На 6 септември 1901 г. в Бъфало анархистът Леон Чолгош убива американския президент Маккинли. Леон Чолгош е изгорен на електрическия стол на 29 октомври същата година.
* Солунските атентати. През април 1903 г. анархистическата група "Гемиджиите" решава да приведе в действие плана си за атаки срещу европейските капитали в Османската империя. Целта им е да дестабилизират Империята и да привлекат вниманието на т. нар. Велики сили върху македонския въпрос. На 28 април 1903 г. Павел Шатев взривява в солунското пристанище френския параход "Гуадалкивир". Жертви няма. Същата вечер Димитър Мечев, Илия Тръчков и Милан Арсов взривяват влака по линията Цариград-Солун. Жертви отново няма. На 29 април Константин Кирков с 2 кг мелинит взривява тръбите за светилен газ и водопровода на Солун. Десетина минути след изгасване на осветлението Йордан Попойорданов (Орцето) взривявява сградата на "Банк Отоман" в града. По същото време Милан Арсов хвърля бомба в кафене "Алхамбра", а Владимир Пингов хвърля бомба пред вратата на Топхането (Турското държавно управление) и е застрелян от войници. Костантин Кирков хвърля бомба пред солунския "Гранд хотел". На 30 април Кирков при опит да взриви телеграфо-пощенската станция в града е убит. Същия ден при сражение с турската войска и полиция загива и Йордан Попйорданов (Орцето). На 1 май Илия Тръчков хвърля две бомби на централната улица в Солун. Димитър Мечев хвърля бомба пред хотел "Египет", а Георги Богданов взривява кафене "Ноия". Мечев и Тръчков са убити от турската полиция, а Богданов е арестуван. Същия ден Цвятко Трайков прави опит да убие солунския валия Хасан Фехти паша. След като не успява атентаторът се самоубива, като възпламенява бомба и сяда върху нея. Солунските атентати са най-мащабната терористична анархистична акция в историята.
* На 5 август 1903 г. на гара Кулелибургас, анархистите Петър Манджуков и Милан Сазов взривяват два турски военни влака. Взривът е с ужасяваща мощ, нанася тежки поражения и изкарва от строя и двата влака. Вестта за това хвърля в паника султан Абдул Хамид и турското правителство. Този атентат е планиран да послужи като сигнал за начало на Преображенското въстание.
* През 1906 г. в Мадрид Матео Морали хвърля бомба срещу испанските крал и кралица.
* В началото на 1907 г. българската полиция арестува анархистите Николаев и Найденов заради подготвян атентат срещу цар Фердинанд.
* През 1911 г. в София се прави неуспешен опит за атентат срещу цар Фердинанд. Автор е анархистката група на Чобанов.
* На 12 октомври 1912 г. анархист убива испанския министър Хосе Каналехас и Мендес.
* През 1912 г. базираната в Солун анархистка група на Милан Манолев подготвя убийството на руския император Николай II. Това е трябвало да стане при освещаването на катедралата Александър Невски в София. Атентатът пропада защото Николай II отменя посещението си в България.
* На 31.01.1915 г. в София на бал с маски в градското казино, на който присъства "отбраното общество" е хвърлена бомба. Убити са четирима души, а осем са тежко ранени. За този атентат са осъдени на смърт и обесени анархистите Викенти Попатанасов и Христо Сантов.
* На 8 януари 1919 г. анархистът А. И. Щястни прави опит да убие министър-председателя на Чехословакия Карел Крамарж.
* На 25 септември 1919 г. анархисти взривяват сградата, в която се помещава Московският комитет на Руската комунистическа партия (болшевики) по време на конференция. 12 делегати са убити, а 55 - ранени. Целта на атентата е убийството на Ленин и цялото ръководство на РКП /б/. Ленин закъснява за заседанието и затова оцелява. Тази атака е отмъщение за масовия разстрел на 69 анархисти, извършен в Мелитопол /Украйна/ на 17 юни 1919 г. по личната заповед на Троцки. Групата анархисти, отговорна за този атентат, е планирала още да взриви двореца Кремъл и сградата на ЧК в Москва.
* На 21.05.1921 г. в София на улицата е застрелян Александър Греков. Греков е един от основателите на профашистката организация Народен сговор и редактор на печатния й орган в. "Слово". Атентаторът е анархист, според някои неизвестен, а според други смъртната присъда е изпълнил Васил Икономов.
* На 08.07.1922 г. в София в един и същи ден анархисти застрелват бивш градоначалник на София (Пано Чуклев) и главния надзирател на Софийския централен затвор.
* На 14 април 1925 г. в прохода Арабаконак четниците-анархисти Васил Икономов, Васил Попов (Героя) и Нешо Тумангелов, заедно с комунистите Нешо Мандулов и Антон Ганчев правят опит да убият българския цар Борис ІІІ.
* През 1927 г. в София е хвърлена бомба срещу американското посолство, като отмъщение за екзекутираните в САЩ анархисти Сако и Ванцети. Атентатът е дело на анархистическа група от Пловдив.
* На 03.03.1953 г. в София анархисти взривяват паметника на Сталин в Борисовата градина.
* През 1977 г. в Париж са извършени бомбени атентати срещу сградите на "Едисон сосиал" и Асоциацията "Франция - СССР". Отговорност за атентата поема анархистическата организация "Нестор Махно".

* Анархистическите атентати в историята са много повече. В този списък са включени само по-известните и тези, за които в момента имаме конкретни данни.

http://ikonomov.a-bg.net/atentati.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар