"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

28 юни 2009

Второ гей шествие в София

КОМЕНТАР: Когато започвах този блог, бях решила в него да не пиша за мирни демонстрации, стачки, протести и т.н. Но всяко правило си има изключения. При всичката хомофобия около нас, една такава проява, макар и мирна си е доста радикална. Това което ме впечатли е, че тази година за разлика от миналата е направена връзка с останалите социални борби - хората са били с каски на протеста в знак, че и те са работници, била е прочетена и декларация в солидарност с Константина Кунева. Браво, момчета и момичета, това е начина!

http://bulgaria.indymedia.org/article/35301

При засилени мерки за сигурност и без инциденти мина вторият гей парад в България "Rainbow Friendship 2009” , за разлика от миналогодишния, когато се стигна до сблъсъци и намеса на полицията.

Очакванията на организаторите се сбъднаха и над 300 хомосексуалисти се присъединиха към шествието, което премина от НДК по бул. „Васил Левски“, за да стигне до крайната си точка - Центъра за култура и дебат „Червената къща“, съобщи БГНЕС.

Гейовете, които днес избраха да се присъединят към парада, носеха многоцветни каски, символ на това, че всички те работят и не бива да бъдат дискриминирани от своите работодатели заради своята сексуална ориентация. За да се присъединят към шествието всички те трябваше да преминат през специален пропускателен режим заради получените преди събитието заплахи, както към част от организаторите персонално, така и общо към всички участници. Полицаи проверяваха личните документи на влизащите и на всеки бе поставена розова лента на ръката като отличителен знак.

Според Аксиния Генчева от българската гей организация „Джемини“ източник на заплашителните сигнали е същата националистка организация, която на миналогодишното издание на феста използва бомбички „Молотов“ срещу участниците в него.
Миналата година хората на Боян Расате нападнаха парада, той дори бе арестуван и осъден на пробация.
Агресията е по-малко, защото полицията си свърши работата, заяви зам. директорът на Столична дирекция „Полиция“ Николай Василев след края на гей парада. По данни на полицията около 120 служители на реда са били мобилизирани за днешното събитие, като към тях се присъединиха около 50 охранители от частна фирма.
19-годишната лесбийка Мария Харизанова разказа, че е дискриминирана в своето всекидневие. Всички участници в парада се обединиха около общата теза, че идеята е не да обичаш гейовете, а да живееш с тях в мир и разбирателство.
Към шествието се присъединиха и гей активсти от Гърция, Румъния, Великобритания, Швеция и Македония. Групата на лесбийките от Атина излезе с две декларации към всички участници – едната от които е своеобразен апел за равноправие и добро отношение към гейовете, а другата е под формата на протестно писмо по повод нападението срещу българката Константина Кунева в Гърция.
Преди седмица богослови организираха литийно шествие срещу гей парада, въпреки че "Rainbow Friendship 2009" в София е получили подкрепа от 11 посолства, от партията "Зелените" и от Българската социалистическа младеж.

Шествието е организирано от гей организацията "Джемини", микс клуб "ИД клуб", Ресурсния център за бисексуални жени и лесбийки "Билитис" и Българския активистки алианс.

Днешната проява е посветена на 40-ата годишнина от събитията в "Стоунуол" - първите масови прояви за защита на хомосексуалистите.
Парадът е финансиран основно от дарения на граждани като по данни на „Джемини“ повече от половината дарители не са хомосексуални. Гей шествието приключи за по-малко от 50 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар