"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

21 юни 2009

Гръцки полицай бе застрелян в Атина

Офицер от полицейските части за борба с тероризма е бил застрелян рано днес в центра на Атина, докато охранявал свидетел в процес срещу гръцка въоръжена група, предадоха Асошиейтед прес и БТА. Говорителят на полицията Панайотис Статис съобщи, че между 15 и 20 куршума са били изстреляни по офицера от най-малко три въоръжени лица. Нападението бе извършено към 06:20 часа местно време в квартал Ано Патисия.

Това бе хладноквръвно убийство, заяви Статис. Той добави, че нападението не е било предшествано от предупреждение и засега никой не е поел отговорност за атентата.

Гръцки терористични групи увеличиха нападенията след масовите протести през декември, предизвикани от убийството на тийнейджър от полицай. Днешното нападение обаче бележи сериозна ескалация и става няколко дни преди дългоочакваното откриване на новия Музей на Акропола, на което се очаква да присъстват десетки държавни глави от различни страни по света.

Полицаят поемал сутрешната смяна по охрана пред дома на свидетел в съдебен процес срещу крайно лявата гръцка терористична група "Революционна народна борба", известна със съкращението ELA. Само полицаят е бил обект на нападението. Не е имало опит да бъде достигнат домът на свидетеля.

Преди да се разпусне през 1995 г. ELA бе обвинена за убийството на офицер от полицията и прокурор от Върховния съд и за много бомбени нападения в продължение на 20 години. Над 30 нападения бяха насочени срещу американски цели, предимно в началото на осемседетте години, включително нападение срещу резиденцията на американския посланик, коли на посолството и клонове на американски банки и компании.

През 2004 г. четирима души бяха обвинени за връзки с ELA и бяха осъдени на до 25 години затвор. Всички обаче обжалваха присъдите си. Свидетелят, който полицаят охранявал, е участвал в първоначалния процес.

Полицаят, 41-годишен баща на едно дете, е загинал на място, съобщи полицията. Експерти по съдебна медицина събират доказателства от мястото на убийството и тялото на полицая не бе преместено в продължение на повече от два часа, отбелязва АП.

http://bulgaria.indymedia.org/article/35260

КОМЕНТАР: Със сигурност това ще се използва от полицията за нови репресии. Може би е бил добър човек (и е имал едно дете). Но е лесно да се критикуват анонимно от интернет действията на други, които буквално рискуват всичко с тази си акция. Затова аз ще се въздържа да се включа в общия хор на левичарите заклеймяващи това убийство. Така наречените ELA сами си поемат рисковете за това, което правят и дано осъзнаят поне някои от грешките си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар