"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

24 януари 2010

Жените правещи революция в Иран



Революцията в Иран е също и революция на жените там. Те играят ключова роля в опитите да се премахне феодалния режим в ислямската република. Половото робство не е нещо, което може да бъде пренебрегнато или защитавано от някакъв див пост-модернистичен подход. Жените не са създадени за да бъдат жертвани за някакви религиозни, политически или икономически идеологии. Председателят Мао казваше „жените държат половината небе”. Аз бих добавил – за всички щеше да е по-добре ако те държаха дори повече.

Следният текст е от Работническата-комунистическа партия на Иран

Интернационална солидарност с „революцията на жените” в Иран!

До организациите за правата на жените и до прогресивните хора по света!

На предните линии на революцията в Иран за освобождение от деспотизма и религиозната реакция са жените, които се борят да разкъсат веригите на половото робство. Тази революция и ролята на жените в нея са политически събития от изключителна важност, които породиха голям ентусиазъм по света. Те заслужават пълната ви подкрепа!

Тотален полов апартейд властва в Иран. Престъпленията извършени срещу жените от ислямисткия режим не подлежат на описване. Според законите в Ислямистката република секса с непълнолетни момичета е напълно законен, докато връзка извън брака се наказва със смърт чрез пребиване с камъни. В иранските затвори жени са изнасилвани и екзекутирани…не е учудващо, че жените се борят смело на предната линия на революцията за да сложат край на този режим.

Революцията на хората в Иран заслужава вашата подкрепа. Призоваваме ви да превърнете 8 март 2010 в ден за солидарност с революцията, в ден в който да си спомним за Неда и всички други които загинаха в борбата за свобода, за отхвърляне на един от най-кръвожадните съвременни режими. Призоваваме ви да вземете участие, където и да сте, в акции в подкрепа на иранската революция, да бъдете инициатори на такива акции и като символичен жест да изгорите ислямисткото фередже, този символ на половия апартейд и женското робство. Нека извикаме мощно, че Ислямската република, един от най-убийствените режими в света трябва да си отиде!

Да живее 8 март!
Да живее интернационалната солидарност с жените на Иран!

Работническата-комунистическа партия на Иран – секция в изгнание
Януари 2010

http://news.infoshop.org/article.php?story=2010012216430950

КОМЕНТАР: Доста силен и емоционален текст, въпреки няколкото неща които леко ме подразниха (като препратката към "вожда" Мао). Все пак се радвам, че не всички комунисти по света са изтрещели като някои родни такива подвизаващи се в Индимедия.

2 коментара:

  1. По принцип се кефя на блога ти, ама тая простотия, дето я каза - жените да имат равна, че и повече власт - ай сиктир.

    ОтговорИзтриване
  2. По принцип такива коментари ги пращам директно в кофата, но в горния има три неточности, които трябва да изясня

    1. Първо аз нищо не съм казала освен двете изречения в края. Останалото е превод.

    2. Пък и в самия превод никъде не виждам да има призиви за "равна, че и повече власт" за жените

    3. Иначе аз наистина съм за равни права, но не и за равна власт просто защото съм против всяка власт. Безвластие е другата дума за анархизъм.

    ОтговорИзтриване