"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

14 февруари 2010

Олимпиада 2010: Бунт по улиците!



Целият свят говори за зимната Олимпиада в Канада. Но ако трябва да цитирам А. Бонано това е зрелище на смъртта, а не на радостта и живота! Каква радост има в това пасивно да гледаш как някакви напомпани със допинг "спортисти" се борят да докажат, че тяхната нация е най-великата, с най-много медали, с най-великите атлети. А че става въпрос за спектакъл на смъртта, се потвърди и буквално - един спортист загина след като излетя от "новата високотехнологична писта" създадена специално за да се развиват рекордни скорости при спускането със шейни.

Но хората не са тъпи, поне много от тези които живеят във Ванкувър. Нормалният живот на много от тях беше нарушен. С други (като скитниците и бездомниците) властите се разправиха по най-брутален начин, за да не видят телевизионните камери другото лице на Канада. Затова не са изненада протестите и бунтовете започнали заедно с Олимпиадата. Един от основните лозунги на хората е "HOMES NOT GAMES" ("Жилища, а не игри" или при малко по-свободен превод на български "Жилища, не зрелища!").

http://news.infoshop.org/article.php?story=20100214093936643










Няма коментари:

Публикуване на коментар