"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

20 февруари 2010

Въоръжена радост, XI глава

Въоръжена радост, предговор
Въоръжена радост, I глава
Въоръжена радост, II глава
Въоръжена радост, III глава
Въоръжена радост, IV глава
Въоръжена радост, V глава
Въоръжена радост, VI глава
Въоръжена радост, VII глава
Въоръжена радост, VIII глава
Въоръжена радост, IX глава
Въоръжена радост, X глава

Напред всички! И с оръжие и сърце, дума и писалка, кама и пистолет, ирония и проклятие, кражба, отрова и палеж, нека обявим…война на обществото! (Dejaque)

XI глава

Нека приключим с чакането, съмненията, мечтите за социален мир, малките компромиси и наивността. Всички метафорични глупости предлагани ни в магазините на капитализма. Нека оставим настрана великите анализи, които обясняват всичко до последния детайл. Големи томове пълни с общи приказки и страх. Нека оставим настрана демократичните и буржоазни илюзии за диалог и дебат. Нека отхвърлим мъдростта на буржоазната етика на работата. Нека отстраним вековете християнство, което ни е учило да се жертваме и подчиняваме. Нека отстраним свещениците, началниците, революционните водачи. Нека сложим настрана бройките, илюзиите за количество, законите на пазара. Нека седнем за момент на руините на историята и да се огледаме.
Светът не ни принадлежи. Ако някой господар е толкова глупав, че да го иска в това състояние, нека го има. Нека брои руините на местата на сградите, гробищата на местата на градовете, калните потоци на местата на реките и блатата на местата на моретата. Най-големия спектакъл на света вече не ни впечатлява. Ние сме сигурни, че общностите на радостта ще изникнат от борбата тук и сега. И за първи път животът ще триумфира над смъртта.

КРАЙ

Няма коментари:

Публикуване на коментар