"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

27 февруари 2010

Често задавани въпроси за МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН ОТКРАДНИ НЕЩО ОТ РАБОТНОТО СИ МЯСТО - 15 април 2010

ИНФО

Не е ли неморално да се краде от работата ?

Кражбата е неморална. Точно затова вашите работодатели трябва да ви платят пълната стойност, която те получават от вашия труд, вместо както е сега – само част. Ако си вземете нещо от работата, това не е кражба, вие просто си прибирате част от това, което сте си изработили.

Не е ли противозаконно да се краде от работата ?

Технически погледнато, да. Но какво са законите – до декември 1865 робството е било напълно законно.

Като посочваме конкретен ден за кражба, не си ли усложняваме самото крадене ?

Не твърде много. Препятствията пред работниците да извършват кражби не са шефовете или камерите, а заблудените колеги. Денят ОТКРАДНИ НЕЩО ОТ РАБОТНОТО СИ МЯСТО е насочен към солидарността между работещите и преразпределението на богатството.

Много хора не смеят да извършват кражби, а други са под постоянно наблюдение!

Това е вярно! И именно заради това, ако не си един от тези хора, е добре да участваш в кражбата и да споделиш откраднатото с тези, които не могат да го правят поради една или друга причина.

Аз съм пенсиониран, мога ли да участвам в Денят ОТКРАДНИ НЕЩО ОТ РАБОТНОТО СИ МЯСТО ?

Да, можеш. Посети бившето си работно място за да видиш как са там.

Аз бих откраднал нещо от работното си място, но аз работя в местна неправителствена фондация оказваща помощ на хора преживели домашно насилие…

Ако наистина дълбоко харесваш работното си място, то най-вероятно работиш в една от онези благотворителни организации на които постоянно не им достигат средства. Това е защото големите мега-„неправителствени” организации, които уж се борят с проблемите, изсмукват всички ресурси! В такъв случай е време да направиш посещение на нечие друго работно място.

Моят работодател дарява част от печалбата си за благородни каузи. Ако крада от него, той ще има по-малка възможност да дарява.

Кой трябва да решава на кого да дарява твоите пари – ти или твоя работодател (защото той дарява заработеното от теб) ? Ако откраднеш нещо, не значи че трябва да го задържиш за себе си – можеш самия ти да го дадеш като дарение на някого.

Ако крада от работата, няма ли това да ме направи по-голям егоист ?

Не е задължително! Всъщност хората по-лесно споделят неща, които са придобили по лесния начин, затова по скоро кражбите от работното място ще те направят по-щедър.

Няма ли цената на откраднатите неща от работата да бъде платена от потребителите ?

Вашите работодатели са бизнесмени, а не участници в благотворително дружество. Ако можеха да вземат по-висока цена от потребителите досега да са го направили и без да има кражби.

Няма ли кражбите от работното място да дестабилизират икономиката ? Ами ако пазара се срути отново ? Няма ли това да доведе до края на света ?

Шегуваш ли се ? Ако всички корпорации фалират няма ли да ни е по-добре и няма ли да сме способни да разпределяме благата по-справедливо сами без шефове ?

Не е ли по-добре да се организираме за да борим заедно срещу социалните ни проблеми отколкото да действаме индивидуално ?

Едното не пречи на другото. Нищо не те спира да участваш и в организационни форми на съпротива.

Няма коментари:

Публикуване на коментар