"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

31 март 2010

Оценка на ситуацията - Март 2010

За разлика от няколкото предишни месеца, сега има доста неща за които да пиша.

Започвам първо от голямата идиотщина, понеже такива идиоти са ми изключително смешни. Става въпрос за "титаничния" сблъсък "Първанов vs. Дянков". Но под "идиоти" нямам толкова предвид агент Гоце, нито (Се)дянков. Те много добре знаят какво правят и защо го правят точно в момент на криза. Под "идиоти" имам предвид онези "будни" граждани, които цял месец се горещят около тази постановка, палят свещи пред президентството, изливат си яростта в интернет и т.н. Толкова ли е важно дали президента ще се казва Първанов или ще носи друго име (Борисов ?) или дали министъра на икономиката ще е Дянков или някой друг десен шоков-терапист ? Няма ли по-важни въпроси като намаляващите заплати, увеличаващите се данъци и голямата безработица ? Явно за много заблудени хора това не са въпроси от първостепенно значение, по-важното е да се махне Гоце, а нещата сигурно ще се оправят от само-себе си след това !? Ето един показателен коментар под статия в ДневникЧовек с псевдоним "Демократ" предлага да пребием Гоце с камъни както правят в Иран. Сериозно ?! Пребиването с камъни трябва да е някаква висша проява на демокрация открита във великата демокрация Иран! Но проблема не е че някой ненормалник се мисли за "демократ", проблема е че този коментар събира 34 точки одобрение от 84 гласували. Това значи (ако правилно съм си сметнала системата от линейни уравнения), че 59 интернет-потребители са гласували, че одобряват коментара, а 25 не. Мислих, че читателите на "Дневник" са по-интелигентни :) Аз също не понасям Първанов, но омразата никога няма да ме заслепи и да взема да величая Иран!

А като говорим за "демократи", то с ръка на сърцето мога да кажа, че едни от малкото истински носители на демокрацията са анархистите (особено тези с коктейлите Молотов). През изминалия месец го доказват както гръцките, ката и българските анархисти. ФАБ организира протест пред центъра за задържане на емигранти в Бусманци. Хората там са държани при крайно лоши условия, за решетки и телена мрежа. Но на повечето български "демократи" не им дреме за тях, те се наричат "демократи" само защото се асоциират с партии, които се наричат "демократични" (както много хора се наричат "социалисти" само защото любимата им партия се нарича "социалистическа"). Малко вникват в истинското значение на думите "демокрация" и "социализъм". Дано този протест да доведе до съществена промяна, защото за много от задържаните хора в този "център" (затвор) въпроса е на живот и смърт.

Гръцките другари и този месец продължават с атаките срещу властта и капитала. Полицията застреля един 35-годишен анархист. Хиляди се събраха на лобното му място. Съобщението бе ясно - "ние ще продължим това, което Ламбро започна".

Връщам се отново в България. Законът ограничаващ разпространението на генно-модифицирани организми остава в сила. Победа ? Може би. Все пак нека хората, еколозите и другите активисти да имат едно на ум - корпорациите и политиците са много лукави, винаги могат да си оставят "вратички". А дори и когато нямат законови начини за отглеждане на ГМО, винаги просто могат да...нарушат закона, нали в тях е и ножа и хляба и полицията и съда...Така, че може би борбата продължава...

Този месец минах 200 постинга в блога, което ме радва. Не мислих, че ще стигна до тук, но има още много върхове за покоряване...

Няма коментари:

Публикуване на коментар