"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

06 декември 2009

Нападения срещу полицията в Гърция отбелязаха годишнината от убийството на Алексис

Въпреки призива на гръцкия министър председател за спокойствие, в петък, 4 декември нападения срещу полицията отбелязаха годишнината от убийството на Алексис, 15-годишното момче застреляно хладнокръвно от полицай.

Минути след 12:00 на обяд два полицейски патрула са били атакувани в атинския квартал Егзархия. Радикално настроени младежи са нападнали полицаите с пръчки и са им причинили сериозни наранявания, като двама са били откарани след това в болница. Като отговор на атаката полицейски сили са заградили мястото, задържани са няколко човека, но те вече са освободени.

Два часа по-късно ученици от северното предградие Каландри са провели марш за да почетат паметта на Алексис. Шествието е приключило пред местния полицейски участък, който е бил обстрелван с камъни и портокали. Две банки също са били нападнати. Няма арестувани.

Тези събития идват в момент в който около 400 училища и 30 университета са окупирани из цяла Гърция. Правителството обяви план "нулева толерантност" и обеща, че няма да позволи Атина да бъде разрушена отново. Петъчната сесия на парламента се е превърнала в караница между партиите какви мерки да бъдат взети. Крайно-десните твърдят, че "хиляди анархисти от чужбина" прииждат в страната с ясни намерения.

http://libcom.org/news/attacks-against-police-athens-defiance-pms-plea-calm-04122009

КОМЕНТАР: Damn, как ми се иска сега да бъда там...

Няма коментари:

Публикуване на коментар