"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

06 май 2010

Гърция: Служител на подпаления банков клон говори за днешната трагична смърт в Атина

Натсоящият текст е бърз превод на изявление на служител от „Marfin Bank“ - банката, чиито клон бе запален днес в Атина и където трима души намериха смъртта си по трагичен начин.

Чувствам задължение към моите колеги, които загинаха толкова несправедливо днес, да говоря и да заявя някои обективни истини. Изпращам това писмо до всички новинарски агенции. Всеки, който все още има малко съвест, би трябвало да го публикува. Останалите могат да продължат да играят играта на правителството.

Противопожарната служба никога не издаде лиценз за въпросната сграда. Сделката за използването на сградата беше сключена под масата, точно както се случва с всички бизнеси и компании в Гърция.

Въпросната сграда няма противопожарни механизми, такива никога не са били планирани, нито инсталирани – т.е. няма пръскачки на тавана, пожарни изходи или противопожарни шлангове. Има само няколко пожарогасителя, които естествено не могат да помогнат при справянето със силен огън в сграда, която е построена по отдавна остарели стандарти за сигурност.

Нито един клон на „Marfin Bank“ няма нито един обучен за справяне с пожари служител, нито дори за използване на пожарогасител. Мениджмънтът на банката също така използва като претекст високите разходи и не би взел дори и най-основните мерки, за да защити служителите си.

Никога не е имало дори едно упражнение по евакуация в нито една от сградите, нито е имало обучения от страна на пожарникари, които да дадат инструкции за ситуации като тази. Единствените обучения, които са се състояли в банката, са относно сценарии за терористични действия и по-специално планиране на бягство от офисите за „големите глави“ на банката.

Въпросната сграда нямаше специални помещения в случай на пожар, въпреки че конструкцията й е много чувствителна за такива обстоятелства и въпреки че бе пълна с материали от пода до тавана. Материали, които са много леснозапалими като хартия, пластмаса, кабели, мебели. Сградата е обективно неподходяща за използването й като банка поради нейната конструкция.

Нито един от охранителите няма познания по оказване на първа помощ или гасене на пожар, въпреки че всеки път са отговорни именно за сигурността на сградата. Служителите трябва да се превърнат в пожарникари или охрана според апетита на г-н Вгенопулос [собственик на банката].

Менджмънтът на банката стриктно забрани на служителите да си тръгнат тази сутрин, макар че те питаха за това от ранни зори – дори накараха служителите да заключат вратите и многократно повтаряха по телефона, че сградата трябва да остане заключена през целия ден. Дори блокираха достъпа до интернет, за да попречат на служителите да комуникират с останалия свят.

От много дни има пълно тероризиране на служителите на банката с оглед на мобилизациите [за стачката] от последните дни с устното „предложение“: или работите, или сте уволнени.

Двамата полицая под прикритие, които са разпределени във въпросния банков клон, за да предотвратяват обири, днес не се появиха, въпреки че ръководството на банката устно обеща на служителите, че те ще са там.

Най-накрая, дами и господа, направете своята лична преценка и спрете да се чудите, правейки се на шокирани. Вие сте виновни за случилото се и във всяка правова държава (като онези, които използвате от време на време като водещи примери по телевизионните си предавания) вече щяхте да сте арестувани за посочените по-горе действия. Моите колеги загубиха живота си днес поради злонамереност: злонамереността на „Marfin Bank“ и г-н Вгенопулос лично, който изрично заяви, че който не се появи на работа днес [5ти май, денят на общата национална стачка!], няма смисъл да си прави труда да идва на работа утре [тъй като ще бъде уволнен].

- работник в „Marfin Bank“


http://bulgaria.indymedia.org/article/36738

1 коментар:

  1. Хората вече се побъркахме тотално.Само какви неща правят някои, особено са ми чудни тези които се замозапалват. Повечето организации за гражданска защита насърчават цели общности да участват в програми и дейности, които могат да направят техните семейства, домове и региони по-безопасни от рискове и заплахи. Лидерите на общностите са съгласни, че формулата за осигуряване на по-безопасна среда се състои от доброволци, обучено и информирано общество и засилена подкрепа на агенциите за спешно реагиране по време на бедствия. Но макар и с толкова организации виждаме какво се случва у нас и по света.

    ОтговорИзтриване