"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

31 декември 2010

Оценка на ситуацията - Декември 2010

През изминалия месец се случиха много интересни неща. Може би най-важното случило се в България (поне от моя гледна точка) е появата на нова анархистка група - "Антиавторитарно действие за свободно общество" (АДСО). Техните принципи можете да прочетете в Индимедия, както и репортаж от първия им протест. Колкото повече групи има, толкова по-добре. За жалост старите групи сякаш нещо са навлезли в период на летаргия - не съм чувала скоро нищо нито от ФАБ, нито от Анархосъпротива. Дано това тяхно бездействие да е само привидно и да си действат без много шум по разни проекти и идеи.

Международната активистка новина безспорно беше свързана с Wikileaks. Уличаващите правителствени документи, които пусна сайтът доведоха до арестуването на основателя му - Джулиян Асандж и до забраняването на даренията с PayPal, MasterCard и VISA. В отговор се появи анонимна група хакери, които дори се нарекоха така Anonymous, които атакуваха редица сайтове пречещи на Wikileaks. И знаете ли какво ? За MasterCard и VISA е неприемливо да се правят дарения през тях към радикалните ляво-либерали от Wikileaks, но няма никакъв проблем да се правят разплащания към крайно-десни групировки като Ku Klux Klan (информация тук)!! Но това не е нещо ново, капиталът обича крайно десните, те му вършат много добра работа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар