"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

09 декември 2010

Ученици на бунт, мятат яйца и пиратки

Един силно тенденциозен репортаж, но какво да очакваме от официална медия. Искат да искарат протестиращите деца пълни идиоти и неграмотници, но това съвсем не е така!



В бой с яйца, кофички кисело мляко, димки и пиратки срещу охрана, обикновени минувачи, полиция и журналисти се изроди ученическият протест за по-голяма ваканция в Сливен. Събитията се разиграха за 50 минути и шокираха града.

Около 10 ч ученици от различни училища започнаха да се събират около централния площад. Групата набъбна до 1000 души и се отправи към общината, където се помещава просветният инспекторат. Внезапно започна светкавичен обстрел с яйца по сградата и мощни скандирания “Стачка” и “Искаме ваканция”. По-силни от виковете бяха само оглушителните гърмежи от пиратки. Обстановката съвсем заприлича на бойна, след като заваляха димки.

Към 10,15 ч пред учениците излезе Никола Кънев, шеф на общинската фирма за охрана. Още при появата му го замериха с кофичка кисело мляко. А младеж в черно закрещя към тълпата: “Убий го!”

Кънев се опита да усмири с думи протестиращите, но получи няколко удара с яйца.

Под обстрела попаднаха и репортерите. На въпрос “Десет дни ваканция малко ли са ви? Колко искате?”, момче отговори: “Не зная, но на 3 януари няма да отидем на училище.”

Около 10,25 ч излязоха представители на инспектората, готови за преговори. Но протестиращите не можаха да излъчат представители, които да изложат исканията им. Пристигнаха полицаи, което поукроти крясъците, но пиратките не спряха. След минути тълпата започна да се разотива. Група протестиращи, отделила се от останалите, заяви: “Искаме 15 дни ваканция през януари, защото първият срок е по-дълъг. Но и не е редно с пиратки да протестираме.”

В 10,45 ч по плочките пред кметството бяха останали следите от битката - черупки, счупени пластмасови кофички, хартии. Осем деца бяха отведени в полицията. Родителите им били извикани веднага, съобщи Станимир Колев, и. д. шеф на полицията в Сливен. Организаторите на протеста, тръгнал от социалната мрежа “Фейсбук”, останаха анонимни. Разрешение за протеста не е искано нито от общината, нито от полицията. В някои училища учителите не пуснали децата да се включат в акцията.

За да има неграмотни ученици, значи нещо в системата не е наред, защото се дават много пари за образование, каза пред ТВ7 премиерът Бойко Борисов. Виждате, че единственото, за което се протестира, е за пари, а не за програми и за обучения, добави той. Според него протестите на учениците за по-голяма ваканция са неоснователни.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=702683

Няма коментари:

Публикуване на коментар