"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

13 декември 2010

Протест пред посолството на Република Белорус в София - Репортаж

Днес, 13 декември 2010 година група "Антиавторитарно действие за свободно общество" организира протест за солидарност с арестуваните белоруски анархисти пред посолството на Република Белорус в столичния квартал «Редута».

Протестът беше под наслов «Свобода за белоруските анархисти» и «Долу диктатурата». Той е част от призива за дни на солидарни акции по света между 10 и 13 декемри.

Освен нашето несъгласие с арестуването и несправедливите обвинения, повдигнати срещу нашите другари в Белорус, искахме да изразим и протеста си срещу политическите репресии в тази страна като цяло, както и с продължаващите репресии над почти всички социални активисти в тази страна.

Протестът започна в 14,00 часа, тъй като нашата цел беше да «хванем» работното време на посолството, както и да вдъхнем надежда на другарите и всички преследвани в Белорус. Поради тази причина и поради лошото време за съжаление успяхме да се съберем едва 12-тина души. Целта на протеста по начало беше не толкова масовост, колкото да се разбере, че тук в България сме запознати със случаите на политически репресии и арести и представителите на белоруската власт да разберат за това. В този смисъл постигнахме целта си донякъде, тъй като по едно време щорите на посолството се дръпнаха, а след това се отвори и вратата и представител на посолството дори засне нашият транспарант. Преди и след прочитанете на позицията ни по случая,която може да бъде прочетена тук:

http://bulgaria.indymedia.org/article/37377,/

скандирахме и няколко лозунга : «Солидарността е нашето оръжие срещу властта!», «Долу всяка власт!», «Стремежът ни към свобода, по-силен е от всичките затвори на властта!», както и на руски – «Въiше, въiше чернъi, государство – главнъi враг! /Високо, високо черния флаг, държавата е главният ни враг!” и «Наше отечество – все человечество» /Нашето отечество е цялото човечество/.

След като предадохме нашата позиция, напечатана като писмо в пощенската кутия на посолството/оттам отказаха да я получат лично/ и след като повикахме още малко, напуснахме зоната на посолството. Дежурните ченгета бяха твърде много на брой като имаше дори голяма кола на жандармерията! Въпреки изпратените още на 10 декември пресъсобщения до медиите на мястото на събитието имаше само ЕДИН фотограф и НИТО ЕДИН журналист. Разбира се на своето място беше дежурното ченге от медия «МВР», което искаше явно да разбере кои са тия хора, които са организирали този протест. Както знаем той присъства на почти всеки протест, използвайки правото си, според българските закони, да снима всички по време на публично събитие. Естествено, не за да информира обществеността, а за да попълни полицейските файлове......

Снимки via PhotoPeople Visual Agency

БОРБАТА ПРОДЪЛЖАВА!
СВОБОДА ЗА БЕЛОРУСКИТЕ АНАРХИСТИ!
НЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ РЕПРЕСИИ!
ДОЛУ ДИКТАТУРАТА!

http://bulgaria.indymedia.org/article/37378





Няма коментари:

Публикуване на коментар