"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

06 октомври 2009

Размирици в Истанбул заради срещата на МВФ и Световната банка

Сериозни размирици имаше днес в центъра на Истанбул, тъй като в града се провеждат годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка. Синдикати, комунисти и антиглобалисти влязоха в сблъсък с полицията и десетки бяха ранени и арестувани, съобщават турските медии.

Протестиращите се събраха на площад "Таксим" и преминаха по булевард "Истиклял", скандирайки лозунги от типа "Тази държава и този народ не са за продан" и "Да живее работническата солидарност", както и срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието. Целта на демонстрантите беше конгресният център, в който се провеждат срещите на организациите.
Преди него обаче полицията започна да разпръсква тълпата със сълзотворен газ и водни струи. Арестувани са до момента близо 80 души.

От своя страна протестиращите отговориха с коктейли "Молотов" и камъни. Запалени са магазини и полицейски коли. Големи материални щети са нанесени на два банкови офиса и един супермаркет в квартал Джихангир.

Сблъсъците между полицията и демонстрантите продължават. Очевидци разказват за медиите, че целият център на града е в дим.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2009/10/06/795633_razmirici_v_istanbul_zaradi_sreshtata_na_mvf_i/
Няма коментари:

Публикуване на коментар