"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

25 ноември 2009

Германска банкерка се правила на Робин Худ

Управителка на банков клон в Германия беше осъдена на 22 месеца условно, тъй като в продължение на няколко години прехвърляла пари от сметките на богати клиенти в тези на по-бедни, писа в. "Гардиън", като се позова на германската преса.

В периода 2003 – 2005 г. жената, чието име се пази в тайна, извършила общо 117 трансфера, а общата сума по тях възлязла на 7.6 млн. евро. Тя познавала лично повечето от хората, на които прехвърляла пари, и действала като "добрия самарянин", по думите на нейния адвокат Томас Ом. Пресата в Германия вече я нарича Банкерката Робин Худ (Die Robin Hood Bankerin). 62-годишната жена е получила само условна присъда, тъй като не е присвоила нито едно евро, а действала движена само от съчувствие към хората, които са имали финансови проблеми, обяснява адвокатът й.

По данни на германската телевизия WDR банкерката действала със средства от шестцифрени сметки на клиенти на клона, по които от години нямало движение. С парите тя покривала дълговете на хора, които не били способни да покриват кредитите си, като всъщност отпускала краткосрочни заеми от името на едни клиенти на банката на други, но без знанието им.

"Хората ме питаха дали мога да им помогна, тъй като не можеха да получат кредит по нормалния начин. Разчувствах се и започнах да правя неща, които сега ми се струват невероятни", заяви банкерката пред съда. Жената получила само условна присъда, тъй като не се е облагодетелствала по никакъв начин. "В конкретния случай е трудно да се намери подходящо наказание. От една страна, имаме големи загуби, от друга – алтруистично поведение, което изважда случая извън нормите", казал съдията при обявяването на присъдата.


http://www.dnevnik.bg/sviat/2009/11/25/820627_germanska_bankerka_se_pravila_na_robin_hud/?ref=rss

Няма коментари:

Публикуване на коментар