"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

28 ноември 2009

Пример и контра-пример

Ще започна с негативното:

Фондът за лечение на деца затънал в бюрокрация и безхаберие

Около 50% от средствата във фонда за лечение на деца в чужбина не са усвоени по бюрократични и административни причини, сочи одит на Сметната палата на фонда от старта му в началото на 2005 г. до края на 2008 г. "А в същото време деца имат нужда от лечение", коментира шефът на Сметната палата проф. Валери Димитров. Законът не е нарушен, но дейността не е ефективна, допълни той.

За 4 години фондът е платил лечението на 139 деца. Общо са кандидатствали 411. По закон структурата поема единствено разходи за лечение, което не може да се предостави в България, и на доста от случаите е отказано, защото лечение има и у нас. Одобрени са били 165 деца, но при 26 от тях родителите са се отказали от финансиране заради насрочване на късни дати за прием. Три деца са починали, докато са чакали одобрение от фонда.

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4508&sectionid=16&id=0000102

Бях повече от възмутена като разбрах за поредната държавна простотия. Става въпрос за деца, болни при това, и за почернени животи на техните родители. Но както казах това е просто поредната гавра с нас, макар и много жестока. Това на което искам да обърна внимание е, че след изнесената информация не последва нищо. Побеснели родители ? Със сигурност има, но явно си седят у тях, защото не ги виждам на улицата. Гражданското общество - заето е в момента, раздава награди "Човек на годината". Породило се в интернет движение срещу поредната несправедливост. Може би има някоя такава facebook група, забутана и трудна за намиране. С други думи - реакция нищожна.

Знам, че не съм съвсем права да казвам - българите са овце (още повече, че не признавам това разделение на българи, гърци, западняци и т.н.). Имаше примери и от България за отстояване на собствените си права - като майките от Варна или циганите, които си бранят примитивните къщички с камъни срещу полицията. Но това продължават да са изолирани случаи...

Ок, стига толкова разсъждения върху контра-примера, ето го и самия положителен пример:

Когато ни спрат тока, ние просто се бунтуваме.

Град San Andres de Sotavento в северозападна Колумбия. Няколкостотин разгневени жители нападнали, ограбили и подпалили сградата на градската управа, офисите на ел. компанията и къщата на кмета след 18-часово спиране на тока.

http://maketotaldestroy.blogspot.com/2009/11/when-power-goes-out-well-just-riot.html

Вярно конкретните ситуаци и предпоставки са различни, но в крайна сметка нещата винаги опират до едно - до колко ще позволиш да те тъпчат, ще търпиш ли или пък не...



Няма коментари:

Публикуване на коментар