"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

30 ноември 2009

Оценка на ситуацията - Ноември 2009

Дали топлото време е виновно ? Вместо гнева и протестите, характерни за студените месеци, на всякъде виждам у хората пролетна умора. Или хората продължават да се хващат твърде лесно на въдицата, въпреки многократните манипулации на които са били подложени през годините. Един от първите ми спомени е ухиленото лице на Жорж Ганчев, гледащо ни от телевизора. "Не ме гледай умно, българино". Къде е той сега ? Изпълни си ролята да лъже масите и слезе от сцената. Ами какво да кажем за истерията, която се развихри при завръщането на царя ? "За 800 дни ще ви оправя". Май оправи само собственото си финансово положение. Какво да кажем за социалните обещания на Станишев ? Или за тези на Доган към турския електорат ? А "синята идея" ? Както се пее в една песничка "Lies, lies..." Въпреки тези примери, изненадващо много хора продължават да се лъжат и сега вярват на новия месия с дебела глава. Хм, може пък и да не вярват, а просто да са заспали. Това е поправимо - има изпитани методи за събуждане. Оставаме с надежди за бъдещето.

За активистката сцена не мога също да кажа много. "Анархо-Съпротива" пуснаха една доста добра декларация срещу либералите, но една декларация революция не прави :)

В чужбина имаше по-готини неща, но няма да ги преразказвам отново. Само ще спомена за обръщането на безличния "Buy Nothing Day" в "Still Something Day" :) Може би много от вас вече знаят (ако също като мен нон-стоп следят какво пише по десетки активистки сайтове, форуми и блогове), но тази инициатива ще има продължение. Можех още днес да пусна статия за това, но реших да изчакам няколко дни, за да мога да направя по-добър превод, да осмисля идеята и да дам коментарите си. Накрая може да стане доста забавно, особено ако наистина се получи интернационална акция :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар