"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

30 декември 2009

Оценка на ситуацията - Декември 2009

Иран, Гърция, пак Иран - това е което ме вълнуваше този месец. Но имаше интересни събития и в Чили, Дания, Италия...

Колко е лесно да пламне искрата понякога, толкова лесно, че чак някои леви мислители го считат за съмнително лесно и веднага почват да търсят дългата ръка на САЩ. Като случая с Иран. Със сигурност САЩ имат интерес от дестабилизиране на властта на айатоласите, 100% имат и внедрени агенти в Иран. И въпреки това, това не значи, че протестите са дирижирани от американските империалисти. Аз пък ще направя друга връзка, и не виждам защо пък да няма частица истина в теорията която ще предложа.

Иран се бунтува по примера на Гърция. Защо не ? Новините по телевизиите в ислямската република са под строг контрол - цензурират се голотии, про-еврейски изказвания, политически възгледи. Но 100% съм сигурна, че иранските държавни цензури с удоволствие показват кадри от международния новинарски обмен на които се виждат размирици в страни от Западния свят - един вид "вижте в демокрациите се бият по улиците, а в нашата про-ислямистка страна всичко си е наред". Да ама това може да им изиграе лоша шега. Вече цяла година от малкия екран се вижда как смели гръцки младежи в черно мятат молотовки по бягащи полицаи. И иранската младеж вместо да си каже "добре че не сме западна демокрация", си казва "ей, не изглежда толкова страшно и трудно, явно ченгетата не са всесилни и бягат от петролните бомби". Защо не ? По-фантастична ли е тази теория от теория, че американски агенти дават по 50 долара на всеки пиян разюздан младеж за да чупи магазини в Техеран, след като в страната никъде не можеш да си купиш нещо с долари, а алкохол така и така не се продава (дори бира, освен безалкохолна)? Тоест пияните младежи нито има къде да изразходват подаянието на чичо Сам, нито има начин въобще да бъдат пияни. Могат да използват американските банкноти за тоалетна хартия. Мммм, колко добре звучи - един ден в учебниците по история ще пише - иранците направиха революция подмамени от идеята да си бършат задниците с доларова тоалетна хартия. :)

В България бе извършен първия по-сериозен еко-саботаж. Бяха прерязани въжетата на един лифт, който по-принцип не трябва да съществува. Бяха обрани и доста банки и магазини. Пък и не само това, няма месец от както започнах да пиша в блога, без да отразявам нещо случило се в България. Когато започвах, не очаквах това, явно не сме заспали напълно - ние, смесицата от народности, характери и уникални индивиди, която някои хора твърде опростенчески наричат "българи".

За всички мои читатели анархисти и по-нормални хора поздрав с песента на група Э.С.Т. - "Гуляй Поле"



А на всички мои читатели фашисти, които упорито се опитват да пускат коментари (поне по 2-3 на месец, особено под статията за United Front), мога да им пожелая да се запасят с достатъчно вазелин за празниците, защото предполагам поне в новогодишната нощ ще дадат воля на скритите си и подтиснати наклонности.

Много леви революции и анархистки победи през 2010! Весели празници!

1 коментар:

  1. Весели празници и на теб! И поздравления за блога, чета го от самото начало.

    ОтговорИзтриване