"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

07 септември 2009

Масова класова протестна демонстрация в Солун, бунтове в Атина

Хиляди демонстрират в "независим класов" протест в Солун, засрамвайки партийно-контролираните синдикати, докато през това време избухват нови анти-полицейски бунтове в Атина.

През първата седмица на сепрември Гърция видя голите зъби на класовия антагонизъм, предизвикан от покачващото се ниво на полицейска бруталност и безотговорност.

Събота 05.09.09 е тържественото откриване на 74-тото Международно Експо в града, това място за правителствени речи и обещания беше пресрещнато от хиляди хора, излязли на улицата в една "независима класова" протестна демонстрация, отделна от партийно-контролираните шествия на PAME и на GSEE. Демонстрацията беше водена от PEKOP, Атинския съюз на чистачите, чийто секретар К. Кунева, беше нападната със сярна киселина миналия декември от мутри работещи за фирмата, в която тя работеше. В призива за борба PEKOP обяви:

"В мрачните дни, които те ни подготвят, нека сме готови, нека се организираме, нека незабавно отвърнем на удара с една топла есен и гореща зима. Няма да забравим декември! Няма да забравим куршумите, които убиха Алексис, нито киселината, която изгори К. Кунева, главния секретар на PEKOP! Всеки ден ние изживяваме социалната война. А Константина е знамето на нашата борба [...]

Няма да сме опашката на бюрократите, които постоянно се съюзяват с шефовете и Държавата, разпределяйки като 'партиите на властта' привилегиите на класовата колаборация, имайки наглостта да говорят от наше име, от името на работническата класа, забивайки нож в гърба на нашите борби. Нищо няма да отстъпим пред тези, които постоянно се опитват да ни контролират, да преобразят нашите борби в гласове, а когато дойде декември те пресичат на другия бряг на реката... Работниците трябва да демонстрират и да се борят против шефовете без никакви фалшиви медиатори, и доброжелатели от тази или онази бюрокрация. Еманципацията на работническата класа, е работа на самата работническа класа!"

Шествието премина през обичайни кръгов маршрут от "Камара" (популярен площад в центъра на Солун. бел. прев.) и обратно като няколко камери за външно наблюдение бяха унищожени по пътя. След като се върна обратно на "Камара" имаше лек сблъсък с ченгетата, когато няколко другари нападнаха група жандармеристи с пиратки, което предизвика контра-атака със сълзотворен газ и серия от сблъсъци в околните улички. Отмъстителната моторизирана полиция използва случая да арестува 15 члена на AK ("Анти-авторитарно движение". бел. прев.), които прибираха знамената към социалния си център. След това същата група от моторизирани ченгета атакува друг социален център на АК със сълзотворен газ. Членовете на АК бяха пуснати след като повече от 150 протестиращи обградиха полицейското управление, където бяха задържаните.

През това време в Атина Екзархия, анархисткия анклав в центъра на столицата, за пореден път се превърна в зона на битка, след като един полицай се опита да спре и да задържи двама души, които правеха графити в края на района в петък 04.09.09 сутринта. Когато хората се затичаха да помогнат на децата, които рисуваха графити, ченгетата извадиха оръжието си срещу тях. Това вбеси тъплата. Реакцията срещу полицейското насилие доведе до голяма полицейска атака срещу освободения парк Наварино, намиращ се на метри от мястото, където А. Григоропулос беше убит миналия декември. Скоро избухна тежка битка между анархистите и полицейските сили. По време на сблъсъците 5 души бяха арестувани, а 4 са обвинени в хвърляне на коктейл молотов, въпреки факта, че дори и един молотов не бе хвърлен през онази нощ. Един от арестуваните е ранен сериозно и е хоспитализиран. Освен това, полицията твърди, че има трима ранени полицаи и две полицейски коли са унищожени.

На следващата нощ избухнаха нови сблъсъци, след като жандармеристите, които бяха на пост в близост до освободения парк, бяха атакувани с коктейли молотов. Скоро целия район беше в горящи барикади, които предпазваха от нахълтване на моторизирана полиция в района, а няколко коли бяха запалени. Има данни, че ченгетата са хвърляли камъни обратно в тълпата.

http://bulgaria.indymedia.org/article/35544

Няма коментари:

Публикуване на коментар