"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

19 септември 2009

Недоволни френски работници нахлуха в сградата на Парижката стокова борса

Няколкостотин работници от автомобилостроенето във Франция, които загубиха препитанието си заради световната криза, протестираха срещу политиката на предприятията и държавата в последните месеци. Те избраха да изразят недоволството си пред считаната за сърцето на френския капитализъм сграда – тази на Парижката стокова борса.

Малко преди да се разотидат, част от демонстрантите успяха да влязат насила в сградата, разпръснаха съдържанието на част от пожарогасителите, нарисуваха графити по стените и разрушиха част от мебелите. В Парижката борса вече отдавна не се търгуват акции, а цялата дейност е компютризирана през 90-те. Самата сграда остава символ на капитализма и финансовите спекулации, които доведоха до срива на банковата система по света през последните 12 месеца.

Автомобилната индустрия в Европа пострада много сериозно от най-сериозната рецесия от времето на Голямата Депресия през 30-те години. Продажбите буквално се сринаха и това доведе до съкращаването на десетки хиляди служители и закриването на заводи на територията на континента.

http://www.ekipnews.com/?p=20553

Няма коментари:

Публикуване на коментар