"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

20 септември 2009

Все по-яростни протести срещу изселванията на хора от къщите им в Америка

Както може би знаете много хора в САЩ загубиха домовете си заради финансовата криза (която все ни убеждават, че свършвала). Много хора отказват да напуснат доброволно, просто защото няма къде другаде да живеят. Тогава идва полицията за която интересите на кредиторите са по-важни от интересите на обикновените хора.

Но съпротивата срещу тези насилствени изселвания става все по-яростна. Това е видео от едно изселване случило се на 11 септември 2009. Съседи и приятели на изхвърлената на улицата жена, както и активисти са там за да покажат своето отношение към "правосъдието" въпреки опасността от арест, ритници от полицията (вижте видеото) и лютивия спрей!





http://mikeely.wordpress.com/2009/09/15/a-beginning-fight-against-evictions-and-foreclosures/

2 коментара:

  1. По темата за изселването (въпреки че контекста е малко по-различен) - бих препоръчал книгата на Стайнбек The Grapes Of Wrath (Гроздовете на гнева - има и добър филм от 1940 по нея... май и единствен). По време на Голямата депресия (освен работата си) много хора загубват имотите си и са принудени доброволно или не да ги напуснат и започва едно голямо преселение от южните щати предимно към Калифорния. Там пък буквално са заробени от местните едри земевладелци.
    Навремето книгата и филма са предизвикали голяма буря в американското общество и са навлекли на Стайнбек обвинения от политици че е "социалист" и че пресилва нещата... докато според него самия той даже ги е посмекчил. Според мен и сега би бил доста актуален тоя филм.

    ОтговорИзтриване
  2. Мерси, това ми е познато като име, но не се сещам да съм го гледала/чела. Ще се постарая да си намеря или книгата или филма.

    ОтговорИзтриване