"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

20 септември 2009

Размирици в Брюкселско предградие

Четиридесет и трима души бяха задържани след сблъсъци между младежи и полицаи в имигрантски квартал на Брюксел, предаде Франс прес, позовавайки се на полицията.
Стълкновенията в квартал Моленбеек Сен Жан продължиха втора поредна нощ. Трима от арестуваните, задържани за бунт и нападение над полицаи, хвърляне на камъни срещу полицейски автомобили и носене на забранено оръжие, бяха изправени пред съда, уточни говорител на полицията в Моленбеек.

Полицаите открили пет коктейла Молотов под камион. Счупено било и стъкло на полицейска кола. Младежите бяха много буйни, но до директни стълкновения между тях и полицията не се стигна и няма нито един ранен полицай, подчерта говорителят.

В нощта срещу петък при сблъсъци в същия квартал бяха ранени деветима полицаи, а 10 полицейски автомобила бяха повредени. Размириците избухнали, след като полицай поискал да провери самоличността на непълнолетен в квартала. Младежът започнал да буйства и бил отведен в местния полицейски участък. Там около шейсет души, сред които членове на семейството на младежа, принудили полицаите да отстъпят, като ги замеряли с различни предмети, ранили трима от тях и повредили първия полицейски автомобил. По-късно избухнаха сблъсъци в друга част на Моленбеек.

Моленбеек е една от 19-те общини в Брюксел. Тя и сред най-бедните общини в Белгия, населена с най-много имигранти, основно от марокански произход. Кметът на Моленбеек Филип Муро обяви, че прекратява празненствата, предвидени за уикенда, за да предотврати изблици на насилие, особено в неделя, когато завършва рамадана.

http://bulgaria.indymedia.org/article/35581

Няма коментари:

Публикуване на коментар