"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

19 септември 2009

Kitty Styles препоръчва...№ 007 please donate!

Обикновено в тази рубрика публикувам разни неща за четене/гледане и т.н. Този път ще е малко по-различно.

От статистиката на блога виждам, че посещаемостта е сравнително добра на фона на апатията, която цари в България. Какви са мотивите на хората посещаващи моя блог не мога да бъда сигурна. Надявам се, че повечето са положително настроени. Въпреки това, знам, че дори в по-голямата си част от читателите да подкрепят и харесват нещата описани тук, те едва ли биха тръгнали да действат по този начин. Може би дори не биха се осмелили да отидат на обикновена разрешена демонстрация, какво остава за нещо по-радикално. Аз нямам проблем с това. Може да е тъжно, но е факт. Хората имат семейства, близки, а и страхът е съвсем обикновено човешко чувство. Няма да се правя на сърдита като "истинските професионални революционери" на които другите са им криви, че не се хвърлят с голи ръце срещу автоматите и картечниците. Не, революция на сила не става. Човек сам трябва да узрее за всеки един радикален акт и сам да прецени до къде му стигат границите. Някои вече са стигнали доста далеч - само погледнете за какви неща пиша в другите теми. Но тази радикалност си има цена. Тя се нарича репресия. Капиталът и държавата наказват сурово всеки, който хванат и им се противопоставя. А често пъти наказват хора без дори да са виновни за това в което са обвинени - просто за назидание на останалите. А останалите какво могат да направят ? Единият вариант е сами да поемат щафетата без оглед на рисковете. Но това са единици. Друго ? Най-малкото, което могат да направят е да подпомогнат тези, които са загазили. За това е и този мой постинг. Всички се радваме на снимки на обърнати полицейски коли и бягащи в ужас ченгета. Но какво става с тези, които обръщат коли и биват хванати ? Заплашва ги затвор. Нека да не допуснем това - те предприемат рискови действия в името на една велика и хуманна идея. Нека ги измъкнем от лапите на "правосъдието"(!?). Адвокатите не работят без пари, съдиите искат парични гаранции, в килиите не дават най-добрата храна. Нека ги подпомогнем финансово. Всеки един даден лев за спасението на някой обвинен активист е инвестиция в собствената ни свобода. Струва си!

Тук давам два конкретни случая. Единия текст е копиран от Индимедия и става въпрос за едни сръбски анархо-синдикалисти, които са обвинени, че са хвърлили коктейл молотов по гръцкото посолство в Белград. Едва ли са виновни, те са просто изкупителна жертва. Но дали са виновни или не, мен не ме интересува. Пак бих ги подкрепила и в двата случая. Вторият текст разказва за един/една активист(ка) от Bash Back! (Америка), която/който е обвинен(а) във вандалство срещу сграда на Демократическата партия. Оригиналният текст е от сайта на Bash Back! Преводът е мой.


********************************************

Финансова помощ за сръбските анархисти

Призив за солидарност с шестимата арестувани в Сърбия.

На 03.09.2009 беше арестувана група от шестима анархисти, след решение на разследващия съдия на Районния белградски съд. На следващия ден излезе решение да бъдат задържани за 30 дни. В обвинението твърди, че заподозрените на 25 август, около три часа сутринта, първоначална надраскали графити на фасадата, а после хвърлили два коктейла "молотов" срещу сградата на гръцкото посолство на ул. "Франчушка" в Белград.
В желанието да се разправи брутални с критикуващите я, държавата действа, чрез механизмите си за директна репресия, с една банална логика. Тези, които открито изразяват либертарните си виждания са набелязани като единствените заподозрени. Случаят прикючва с затваряне и така се дава фалшив знак към обществото относно ефективността на държавната власт.

Полицията и следствието действа доста необичайно в този случай, арестуваните са заподозряни в извършването на международно терористично действие. Действието, според наказателния кодекс в Сърбия, е в същата група като геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления срещу цивилно население, организиране и подтикване на извъшрването на геноцид и военни престъпления, водене на агресивна война и т.н. Поради правната тежест на такова обвинение, разходите по процеса вече надвишават 10 000 евро.

По тази причина, се създаде банкова сметка, която да спомогне на арестуваните анархисти. Данните са накрая на този текст. В допълнение към това има телефонен номер и имейл адрес, на които можете да намерите още информация относно състоянието на арестуваните и какво се прави със събраните средства.

Надяваме се, че обичащи свободата индивиди и организации ще се включат в това хуманитарно събиране на средства, така помагайки на арестуваните анархисти да успеят да докажат тяхната невинност.

СВОБОДА ЗА АНАРХО-СИНДИКАЛИСТИТЕ!

Ето инфото за даряване

RZBSRSBG
RAIFFEISEN BANKA AD
BEOGRAD, RS

Beneficiarz customer:
RS35265050000016043150
MILAN (MILUTIN) STOJANOVIĆ
SENJE

http://bulgaria.indymedia.org/article/35574

********************************************

Сигурно сте чули до сега. Анархист от Денвър с име Ариел Атак и втори човек, който е успял да се измъкне са вандалствали (поне така казват властите) срещу седалището на Демократическата партия преди две седмици. Това е апел за финансова помощ от приятелите на Ариел:

"На 9 септември 2009 Ариел Атак се яви за първи път пред съда. Възможната присъда включва между 2 и 6 години, както и парична глоба. Правната защита може да намали времето в затвора, както и сумата на глобата. Цената на защитата се пресмята на около 1500 - 2500 долара, както и 11 000 долара за възстановяване на нанесените щети.

Моля ви откраднете малко пари от шефа тази седмица и помогнете на нашият другар в затвора. Действия в солидарност също са добре дошли! Истинската борба е срещу съда, а не вътре в него. И докато солидарността с нашите анархо-другари е важна, ние се нуждаем от солидарност със всички затворници и всеки, който е подтиснат от съдебната власт."





http://bashbacknews.wordpress.com/2009/09/16/ariel-attack-update-and-call-for-support/

Няма коментари:

Публикуване на коментар