"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

23 август 2009

Китайски селяни нападат оловен завод

Стотици китайски селяни са нахлули в завод в провинция Shaanxi, който е отговорен за натравянето на повече от 600 деца.




Те са съборили оградата и са разбили камиони за превоз на въглища с които се разтапя оловната руда. Местните власти са признали, че завода е отговорен за отравянето на децата. Повече от 150 са в болница. Около 100 полицаи са пратени за да възстановят реда.

Замърсяването на въздуха, водата и почвата е често срещано в Китай, заради интензивния икономически прогрес през последните десетилетия.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/8204689.stm

КОМЕНТАР: Не е нужно да съм живяла преди 10 ноември 1989 за да знам в каква желязна хватка "комунистическата" власт държи населението. Прочетете спомените на оцелелите от Белене, прочетете за болшевишка Русия и Камбоджа на Пол Пот. Едва ли "комунистически" Китай е по-различен - спомнете си само за танковете на Тян Нан Мън. И все пак постоянно постъпват съобщения за бунтове там. Явно социалното напрежение е доста голямо щом въпреки диктатурата хората постоянно се бунтуват. Маркс е писал много глупости, но май ще се окаже прав за едно - революцията ще започне в най-силно развитата индустриално страна. Днес това са САЩ и Китай. И в двете страни постоянно става нещо. До тях нареждам и Гърция, която е доста далеч в икономическо отношение, но поради исторически/културни особенности също е близо до тоталния бунт. Оптимистка съм - мисля си, че до 15-20 години в някоя от тези три страни (а може би и трите) ще се извърши коренна социална промяна и то промяна към по-добро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар