"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

07 август 2009

За графитите

Ако, ставаше въпрос за САЩ или Гърция ме бих се занимавала да пиша за техните графити и надписи по стените - те са хиляди, най-разнообразни и доста радикални. Но все още живея в България и не е нужно да крия, че тук местният активизъм е доста по-скромен. Освен един вид - графитите и лозунгите по стените. Има смисъл от тях. Спомням си преди доста време видях един надпис "всяка свободна мисъл е удар срещу системата" (или нещо от този род) и нарисувана анархия до него. Той бе първия, който предизвика моето любопитство. И преди това бях виждала много надписи с анархии, свастики и сърп и чукове, но това бе първия над който се замислих. Добре, че не съм се замислила над някой със свастика, кой знае каква щях да съм сега :)

За жалост най-красивите графити (тези правени от така наречените graffiti crews) не са политически ориентирани. Но има и изключения - преди няколко години, след като започна войната срещу Ирак до гара Подуене се появи един графит - "STOP WAR, START PAINTING". След известно време той бе покрит от други графити - от тогава на това място поне 5 различни рисунки се изредиха.

А ето един графит, който не знам къде точно се намира (видях го в интернет), но за мен неговото послание носи явно предизвикателство както към полицията, така и към така наречените "будни граждани", наричани още доносници и портаджии (вижте надписа под телефона):

Няма коментари:

Публикуване на коментар