"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

16 юли 2009

Работническият "тероризъм" във Франция се разраства



След като кризата роди във Франция феноменът на отвличане на шефове, станал известен като "bossnapping", работническият "тероризъм" започна да ескалира.

Миналата седмица, както "Дневник" вече писа, работниците в "Ню Фабрис" (New Fabris) решиха да подходят радикално в отговор на решението заводът да бъде обявен в ликвидация. Те заплашиха да взривят завода, ако не им бъдат изплатени обезщетения в размер на 30 хил. евро на човек, затова че заради предстоящата ликвидация на завода ще загубят работата си.

Управата на предприятието взе насериозно заплахата и започна преговори с тях. Това решение обаче отправи погрешен сигнал към французи, работещи в други закъсали предприятия и сега рискува да се разрастне епидемично.

Примерът на работниците от завода в Шателро беше последван от бивши служители в затворения заради кризата изследоталески център "Нортел нетуъркс" (Nortel Networks), който се намира в Шатофор, близо до Париж, разказва "Ню Йорк таймс". Работещите там заплашиха, че са готови да детонират метални кутии, пълни с газ, които обграждат сградата.

След като представители на компанията и правителството са се съгласили на преговори обаче, служителите признали, че опасността е била фалшива, тъй като са излъгали за наличието на газ в кутиите.

Проблемът обаче ескалира дотолкова, че министърът на труда Ксавие Даркос беше принуден да заяви, че трябва да се намира изход от такива ситуации без да се използва насилие и призна, че предстоящи корпоративни реформи могат да доведат до още съкращения през лятото.

http://bulgaria.indymedia.org/article/35384

КОМЕНТАР: Редовно черпя новини от Индимедия България. За моя изненада обаче две неща, които бях превела и сложила в блога, се появиха в този сайт. Аз лично не публикувам преводите си там, защото са ми твърде кратки, а и за събития доста отвлечени и отдалечени от България. Но явно някой или някои не мислят така и оценяват труда ми по-високо :) Мога да кажа само мерси. Може и аз някой ден да почна да публикувам в Индимедия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар