"Докато има бедни и богати, управляващи и управлявани, няма да има мир, нито мирът ще бъде желан, защото такъв мир ще бъде основан на политическо, икономическо и социално неравенство за милиони човешки същества, които страдат от глад, безчинства, затвор и смърт, докато малко малцинство се наслаждава на всякакви видове удоволствия и свободата да не правят нищо"

Рикардо Флорес Магон, 1911

31 юли 2009

Оценка на ситуацията - Юли 2009

Когато преди около месец и половина стартирах този блог, се чудих дали ще изкара дълго. Дали ще има за какво да пиша, дали ентусиазма ми няма бързо-бързо да се изчерпи. Дали някой въобще ще го чете и т.н. Затова си обещах по някое време да направя равносметка (а защо да не я правя редовно всеки месец ?). Е, вече имам отговори на въпросите, които ме измъчваха в началото...

Дали има за какво да пиша ? Hell yes, има повече от колкото съм предполагала. 50 постинга за месец и половина не е никак зле (това прави средно по повече от 1 пост на ден). Колкото да им се иска на международните и локални властови елити, хората не им играят по свирката. Непрестанното промиване на мозъци от телевизията, училището, вестниците и т.н. със сигурност е накарало много хора да си мечтаят за последната марка лека кола, други реват и се самоубиват само, защото един негър, който цял живот го е било срам, че е негър (и има подозрения, че е бил педофил), е умрял, трети смучат кока-кола по цял ден и се мислят за много готини, някои пък си мислят, че като са "сменили" турците и комунистите с мутрите и атакистите, всичко ще им е ок и т.н. и т.н.

За мое голямо щастие не всички се хващат на корпоративната въдица. Много хора искат много повече от това, което елитите им предлагат. Хората искат да пребият някой фашист, да изпушат от време на време някоя цигара, да грабят от богатите, да помагат на бедните и беззащитните, да си хапват плодове и зеленчуци, да опазват горите за да могат да тичат щастливи и свободни из тях, даже искат от време на време да си изпразнят въздушната пушка в някой полицай :). За всички тези, и за много други желания извън системата, аз продължавам да разказвам...Пореден лакей на елита поднася с лицемерна усмивка кутийка с кола за въздържателите (кока-кола или пепси - имаш избор!) или чашка с ракия за невъздържателите. Но хората отхвърлят този фалшив избор и посягат към единственото питие, което харесват - коктейла Молотов!

Но избор, макар и фалшив ни се предоставя само в един свят - света на телевизорите, бързия интернет, хубавите дрешки. Има и друг свят, който е много по-голям, но който мнозина от първия се правят, че не забелязват. Светът на гетата, на Африка, на емигрантите и бедните. На тях не им се предоставя избор между кока-кола или пепси, а директно ги налагат с полицейската палка. Но те не се примиряват с това, те се бунтуват, хвърлят камъни, участват в размирици, стрелят по полицията с по-сериозни неща от въздушни пушки и се борят за правата си. Защото те нямат реален избор - техният единствен избор е между живота и смъртта, ножа е опрял до кокала. За тях и техните борби, аз ще продължавам да разказвам, защото те са истинските герои, а не "революционерите", които ни заливат с хиляди теории и от време на време се налагат с дебелите си книги по главите в опит да докажат кой е най-прав.

Има ли хора, които четат моя блог ? Определено има. И не говоря само за коментарите, които се появяват от време на време под статиите. За моя голяма изненада някой (или няколко човека) качиха новини от блога в Индимедия. Друг взе да пуска дописки там в подобен на моя стил "новина-връзка към оригиналната статия-коментар". Даже това ме накара сама да взема да пусна това-онова в Инди.

А дали все още имам ентусиазъм ? Разбира се - вижте рубриката Kitty Styles.

Накрая малко статистика:

Най-често новините са от САЩ. Явно там е "най-горещо". В България също се случват интересни неща. Дори взех, че написах нещо за случващото се в България на английски. За жалост не ми попадна нито една новина от Русия :( Знам, че там положението е много зле, фашистите могат да те убият безнаказано на улицата, а милицията ще те прибере дори за най-обикновен мирен еко-протест. Но аз не съм песимистка. Историята показва, че руската мечка може да спи дълбок сън с години и десетилетия, но веднъж събуди ли се става страшно - целият свят ще се разтърси!

Рубриката с най-много постинги е Те ни казват "хулигани".


Е, каква е оценката ? Продължавам ли ? Да!

Няма коментари:

Публикуване на коментар